Nationale titelstrijd op Ameland

NES – Na vijf jaar is het Nederlands Kampioenschap Cross Triathlon weer terug op de plek waar het allemaal begon. In 2004 organiseerde de Tri-Ambla namelijk het eerste nationale kampioenschap in deze offroad variant van de triathlonsport. Ameland was in de jaren 2005, 2006 en 2009 ook gastheer van het NK. De organisatie is dan ook erg blij met de toekenning van de nationale titelstrijd voor dit jaar, en ook voor 2015, op het eiland; de plek waar de crosstriathlon liefhebber zich thuis voelt.

De ingrediënten voor de nationale titelstrijd zijn uitdagend maar vertrouwd: zwemmen in de Waddenzee, een grote fietsronde over duinen en strand en een loopronde die vanuit de tweede wisselzone in Nes weer naar het strand voert. Ruim 900 atleten staan ingeschreven voor deze ultieme strijd met de eilander elementen.

Voor het NK voor senioren en masters bedragen de afstanden 1,5 kilometer zwemmen, 36 kilometer mountainbiken en 12 kilometer lopen. Op deze startserie starten 300 atleten en is hiermee vol. Ditzelfde geldt voor alle andere startseries. De middenafstand (500 meter zwemmen, 22 kilometer mountainbiken, 6 kilometer lopen), waarin tevens de junioren (16 t/m 19 jaar) starten voor hun NK, heeft de limiet van 300 deelnemers bereikt en de teamtriathlon met in totaal 72 trio’s en/of duo’s is ook vol. Ook voor de Tri-Ambla Junior met het NK Jeugd 12+ (225 meter zwemmen, 10 kilometer mountainbiken, 2,5 kilometer lopen) zijn alle 140 startbewijzen vergeven.

Vanwege de slotwedstrijd van de Lotto Eredivisie Triathlon een dag later in Almere ontbreken een aantal belangrijke kanshebbers voor topklasseringen op Ameland aan de start, waaronder de Nederlands kampioen van vorig jaar Jarrich van Woersem. Ook Rob Barel, verhinderd vanwege werk, is er niet. Er blijft echter voldoende kwaliteit over, zoals bij de mannen de winnaar van vorig jaar op Ameland Martijn Dekker, Tim Dullaart, Lars van der Eerden, Hendrik Venema (de leider in het Schwalbe X-Athlon Crosscircuit, waarvan Ameland de afsluitende wedstrijd is), Joost Christiaans, Erik Wolsing en de Friese topper Arie de Jong. Ook de talentvolle 19 jarige Jorik van Egdom, in 2013 eerste op het WK Cross Triathlon, gaat meedoen om de titel bij de senioren.

Bij de vrouwen lijkt titelverdedigster Maud Golsteyn, die het hele jaar al goed op dreef is, weer de grote favoriet voor het goud. Ze zal concurrentie krijgen van onder meer de winnares op Ameland vorig jaar Linda van Vliet, zesvoudig nationaal kampioene Ingrid van Lubek, Lucie van Genugten, Judy van den Berg, Silvia Brouwer en Dagmar Krijnen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *