Mysterie van het wrak

NES – Het scheepswrak in de Vleijen dat onlangs overdekt is met een laag modder lag sinds 1991 op het droge. Op 8 januari 1991 werd het wrak onder het zand ontdekt ter hoogte van paal 19.4.

“Destijds is het wrak op initiatief van de gemeente en in goed overleg met deskundigen van onderwaterarcheologie in de Vleijen geplaatst. De deskundigen hadden geen interesse om verder onderzoek te doen naar het wrak, zodoende is er weinig bekend,” vertelt voorlichter Marleen Kooiker van de gemeente.

Jarenlang lag het wrak in de Vleijen en raakte meer en meer in verval en begroeid door planten. Dit voorjaar was het opeens verdwenen. Een reguliere Ameland-bezoeker en liefhebber van het wrak verbaasde zich erover. “In het voorjaar viel me op, tot grote verbazing, dat het wrak verdwenen was. Er lag een grote hoop modder. Niemand wist of wilde me iets vertellen over waar het wrak gebleven was…, men haalde de schouders op. Later (ook in het voorjaar), toen ik weer eens op het eiland rondstruinde, was er een boer bezig met het afrasteren van zijn land. Hem heb ik gevraagd naar het wrak. Hij wist het niet zeker, maar hij vertelde me dat het best mogelijk zou kunnen zijn, dat het wrak verdwenen was onder de grote molshoop! Een vreemd verhaal, maar dat zou dus kunnen, dacht ik…!”

Maanden later ontdekte iemand een deel van het wrak boven op de hoop modder. Hij heeft het meegenomen.

Kooiker: “Destijds was al voorspeld dat dit wrak binnen 10 tot 15 jaar verrot zou zijn als het in de open lucht zou worden geëxposeerd. Toch is het in de Vleijen geplaatst zodat we er 10 tot 15 jaar plezier van zouden kunnen hebben. Nu het wrak verrot is, is het teruggegeven aan de natuur." De restanten zijn niet gebruikt voor het aquarium van het Natuurcentrum. Het wrak dat in de Vleijen lag was redelijk compleet en wat in het aquarium ligt bestaat uit materiaal van meerdere wrakken, laat directeur Joop de Jong weten.

Staatsbosbeheer plaatste een bordje met informatie over het wrak (zie foto). Dat bord is enige tijd geleden weggehaald.

Informatie op het bordje: “Het scheepswrak is afkomstig van een grote gladboordige platbodem met een breedte van 6 meter maximaal en vermoedelijke lengte van 24 meter.

Het scheepsfragment bestaat uit een kopgedeelte en een vlakgedeelte, de overige gedeeltes zijn evenals de scheepsinventaris verdwenen.

Het scheepsdeel is afkomstig van een grote tjalkachtige platbodem. Gezien de vorm en de afmeting van de romp komt als scheepstype een ‘Kofschip’ in aanmerking.

Het houtgebruik, met dame de bewerking, wijst op de scheepsbouw zoals deze bekend is uit de periode tussen 1800 en 1900. De gebruikte houtsoorten – eiken en grenen – wijzen op een Noordwest-Europese herkomst.” 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *