Mysterie labyrint opgelost

WADDINXVEEN – Het heeft even geduurd, maar nu is het mysterie rondom het labyrint op het Oerd opgelost. Jeanne Lendfers uit Waddinxveen maakte het Oerd-Labyrint.

Lendfers: “Richard Kiewiet deed een mysterieuze strandvondst. Gré Stocker-Boon en Carla de Haard meenden  dat het om een labyrint gaat. En dat is juist.

Het Oerd-Labyrint is door mij  gebouwd op zondag 16 oktober 2011. De uitgetekende lijnen heb ik versterkt met kleibrokken die her en der verspreid lagen langs de kwelderrand.

Het gaat om een klassiek of Kretenzisch labyrint, ook wel oer-labyrint genoemd. Deze vorm is minstens 5000 jaar oud en stamt uit het Middellandse Zeegebied.  Waar precies is niet bekend. Wel is zeker dat labyrinten en aanverwante symbolen, zoals de spiraal, in vrijwel alle culturen voorkomen. Ook de oorsprong van betekenis en gebruik valt niet precies te achterhalen. Er zijn vele verklaringen.

Het woord Labyrint zou ontstaan kunnen zijn uit het Latijnse ‘labor intus’, wat ‘innerlijk werk’ betekent. Op de twee dagen na het leggen van het labyrint zou ik in Nes workshops ‘Familieopstellingen’ begeleiden. Nu kerken niet meer vrij toegankelijk zijn en heilige plaatsen in Nederland er meestal doods bijliggen, zoek ik mijn heil in het zelf scheppen van de plek en de sfeer die ik nodig heb.

Het leggen en lopen van het Oerd-Labyrint was voor mij zo’n oplossing. Het werken eraan had een meditatief karakter.  Het ritme van ‘lopen – buigen – kleiklont rapen – lopen – buigen – kleiklont leggen’  werkt rustgevend. Voor mijn werk, en dus ook voor Familieopstellingen, zoek ik altijd innerlijk zo dicht mogelijk bij ‘de Bron van Rust’ te komen. Dit helpt me bij het vinden van een aanzet tot harmonie in iemands leven. 

Richard Kiewiet wil ik hartelijk bedanken voor zijn uitnodigende en fantasierijke actie. Gré Stocker-Boon en Carla de Haard bedank ik voor hun aanmoedigende naar buiten treden. Ook tijdens de Familieopstellingen heb ik de moed om openhartig te zijn van de Amelanders leren kennen. Ik ben onder de indruk.”

Ameland Actueel>>> bezoek hier haar website http://www.inne.nl/

>>> lees hier over het labyrint en de reacties

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *