Museumstuk van de Maand maart 2018

HOLLUM – Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site.

Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Het is voor de lezers een uitnodiging voor een bezoek aan een van de musea. Niet te vergeten bezoeken zullen dat worden.

De kinderkajak is het MvdM maart.

Kinderkajak

Het museumstuk van de maand is in maart niet in de hal van Museum Sorgdrager te vinden. De kinderkajak past domweg niet in de vitrine waarin Museumstukken van de maand doorgaans worden geëxposeerd. Wie hem wil zien moet mee op reis met Hidde Dirks Kat. In Museum Sorgdrager neemt de beroemdste Amelander commandeur bezoekers mee op zijn dramatisch verlopen reis naar Groenland.

De kinderkajak is het topstuk in de collectie walvisvaart van de Amelander Musea. Hij is afkomstig van Sukkertoppen, een eskimodorp op Groenland. In de achttiende eeuw hebben Amelander walvisvaarders de kajak waarschijnlijk als souvenir meegenomen. Uit de lengte en de peddel kan worden opgemaakt dat er kinderen in hebben gevaren. De kajak is in 1966 onder een stapel turf achter het orgel van de hervormde kerk in Hollum gevonden. In 1994 is de kajak gerestaureerd en zijn de verbindingen van het geraamde van walrus-en ijsbeerpezen vervangen door henneptouw. De beschildering is op Ameland aangebracht.


bekijk hier alle

musumstukken van alle maanden op een rij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *