Moeizame overwinning Geel Wit op De Sweach

Geel Wit heeft de inhaalwedstrijd tegen De Sweach met 2- 1 gewonnen. Alle andere wedstrijden in de vierde klasse B gingen niet door en door dit resultaat staat Geel Wit nu derde. Bij verlies was Geel Wit in de degradatiezone beland, om maar aan te geven hoe spannend deze competitie is.

Geel Wit begon goed aan de wedstrijd en creëerde enkele kansjes, toch viel de eerste treffer aan de andere kant. Maikel Moll liet zijn tegenstander Patrick Bergsma teveel ruimte. De rechtsbuiten zette voor op Luke de Jongh en die trof doel na zeven minuten: 0-1. Dat was een lelijke streep door de aspiraties van de thuisclub, die tot dan toe het meeste initiatief had getoond. Maar daarna nam De Sweach het initiatief over.

De beste kansen van Geel Wit kwamen van achteruit. Met name Ross Baars liet zich wat dat betreft zien. Na ruim een half uur spelen bouwde hij zo’n aanval op, ging de combinatie aan met Sander Graafsma, maar stuitte uiteindelijk op de 52-jarige doelman Meindert Bosma.

De beste kans voor Geel Wit ontstond drie minuten voor de rust, toen Johan Kolk een aanval opzette. Hij ging een combinatie aan met Bente Bonthuis, met als eindstation Christian Smid, die de bal hard op de lat mikte. Tussendoor kreeg ook De Sweach zijn kansen; Dylan Molenaar voorkwam de gelijkmaker door een inzet van Thomas Dijk te keren.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud toen Geel Wit de gelijkmaker op het scorebord zette. Op aangeven van Christian Smid schoof Cor de Boer diagonaal binnen: 1-1.

Geel Wit zette druk, met als beste kans een schot van Johan Kolk. Het overwicht werd na een klein uur spelen beloond. In eerste instantie werd een schot van Bente Bonthuis door de doelman gekeerd, maar in de rebound had de keeper geen schijn van kans op de inzet van Sander Graafsma: 2-1.

In de 67-ste minuut had Ross Baars de strijd in het slot kunnen gooien. Geel Wit kreeg een strafschop nadat en sliding van Ben Woertman op Bente Bonthuis door scheidsrechter Miranda Waringa werd bestraft met een penalty. Baars belastte zich met de strafschop, maar zijn schot ging hopeloos over.

Zodoende kreeg de wedstrijd een spannend slot en een paar minuten voor het einde moest keeper Reieier Smit zich strekken om een gelijkmaker te voorkomen. Met succes, zodat Geel Wit de overwinning over de streep kon trekken.

Verslag (C): Koos Molenaar