Mijn Wadden op DVD

Mijn nostalgisch Nederland – Mijn Wadden
“De Wadden vormen een uniek, maar ruig natuurgebied. Tijdens koude winters bevriest de Waddenzee en zijn de eilanden slecht bereikbaar. Bijzondere beelden tonen u de extreem koude winter van 1929, toen verschillende Waddeneilanden uitsluitend per vliegtuig te bereiken waren. Maar ook scheepvaart en handel zijn onlosmakelijk verbonden met de Wadden. Op deze dvd ziet u onder meer schitterende archiefbeelden van de lammerenmarkt op Texel uit 1927, waar de lammeren per handjeklap verhandeld worden. Ook treft u beelden aan van de haringvangst in 1936 en het honderdjarig bestaan van de zeevaartschool op Terschelling in 1975.”
Zo prijst BRUNA de DVD aan.
Twee keer heb ik de DVD bekeken omdat ik na lezing van bovenstaande achterflaptekst dacht tijdens de vertoning van Mijn Wadden in slaap te zijn gesukkeld. Die lammerenmarkt van 1927 had ik niet gezien, de winter van ’29 had ik gemist, de viering van het honderdjarig bestaan van de zeevaartschool was aan mij voorbijgegaan. In plaats van haringvissers had ik mosselvissers gezien.
Na een tweede vertoning blijkt dat BRUNA andere beelden belooft dan er op de DVD staan en tot overmaat van ramp schrijft de uitgever de paardenreddingboot op het conto van Terschelling. De lammerenmarkt was in 1954, de koude winter op de DVD was zeker niet in 1927. Vliegtuigen zien we niet. Minutenlang worden beelden gevuld met de hovercraft naar Terschelling, die door de commentaarstem Huvvercraft wordt genoemd. Broedende meeuwen van veertig jaar gelden zien er niet veel anders uit dan broedende meeuwen nu. Zeehonden zien er anno 2007 ook nog uit als in 1963 en wadlopen gaat nog net zo slikkig als toen.
Wat Ameland betreft staat de reddingboot, die over het oude pad het strand van het Suudwest op wordt getrokken, er prachtig op. Ook toen al, het was 1967, stond er een massa mensen te kijken naar de paardenreddingboot. Op de DVD wordt het een romantisch schouwspel genoemd, maar in 1967 ging de paardenreddingboot nog uit in noodgevallen. De boeren liepen zich de benen uit het lijf vanwege een noodkreet vanaf een schip. De beelden op de DVD tonen een demonstratietocht ter ere van het bezoek van Koningin Juliana en Prins Bernhard, waarbij de Prins even mocht meevaren. De scène van Prins Bernhard die op de rug van de schipper van boord wordt getild ontbreekt helaas.
Voor 12 euro 95 heb je een uur DVD plezier waar wel het een en ander op af te dingen is. Na alle valse beloftes en verkeerd gekozen onderwerpen over blijft er voor een rijksdaalder plezier over.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *