Meer schaliegas Friesland in beeld

LEEUWARDEN – Minister Kamp heeft een oogje op verschillende gebieden in Friesland om schaliegas te winnen. Behalve Zuidoost-Friesland zijn ook de Friese Wouden in beeld als mogelijke wingebied. Tegenover Ameland op de Friese kust, ter hoogte van Blije, ligt ook een veldje. TNO deed onderzoek, meldt de Leeuwarder Courant.

De minister weet nog niet of hij daadwerkelijk schaliegas gaat winnen in Nederland. In 2015 komt daarover een rapport die moet vertellen of het mogelijk is of niet. Eerst wil Kamp onderzoek doen naar gevolgen en risico’s van schaliegaswinning.

De opzet van dat onderzoek ligt nu ter inzage. Wie er kritiek op heeft, kan er tot en met 9 juli commentaar op geven.

Het provinciebestuur van Friesland wil geen schaliegaswinning. Friesland draagt met gas en zout al genoeg bij.

Al 167 gemeenten en 9 provincies hebben zich schaliegasvrij verklaard. Milieudefensie bundelt het verweer en wil een plan maken hoe schaliegasboringen tegengehouden kunnen worden. Ameland heeft zich nog niet schaliegasvrij verklaart.

De Statenfractie Friese Koers laat weten verbijsterd te zijn over de conceptnotitie van minster Kamp.

Het is bizar, zegt Friese Koers, dat juist nu minister Kamp stappen onderneemt om schaliegaswinning in provincie Fryslân mogelijk te maken terwijl oliemaatschappij Shell alle schaliegasprojecten in Amerika verkoopt omdat er sprake is van een overcapaciteit op de energiemarkt.

De methode Hydralic Fracking, die wordt toegepast bij schaliegaswinning, maakt gebruik van een zeer grote hoeveelheid water vermengd met geheime giftige stoffen en dieselolie. Een deel van dit boorwater komt weer terug met het gas maar de kans op vervuiling door de injectie van de omgeving en het grondwater vormt een reële bedreiging.

Lees hier meer over Schaliegas – splijtzwam van een natie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *