Maand van de Geschiedenis

FRANEKER – Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Thema is dit jaar ‘Aan het werk’. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium en het Fries Landbouwmuseum slaan deze hele maand de handen ineen om dit thema te belichten. Centraal staat het werk van de zogenaamde boerenprofessoren, boeren die naast hun werk bezig waren met sterrenkunde en de bouw van instrumenten. Beide musea organiseren diverse activiteiten voor jong en oud. Thema voor deze maand is 'Aan het werk in de ruimte! – Van aardappel tot astrofood'.

Boerenprofessoren en sterrenkunde

Ruim tweehonderd jaar geleden liep er een groep bijzondere boeren rond in Friesland. Deze ‘boerenprofessoren’ zoals Arjen Roelofs en Worp van Peijma hadden geen wetenschappelijke opleiding. Ondanks dat wisten ze met hun eigen vindingrijke geest, hun boerenverstand veel te bereiken in sterrenkundige waarnemingen, de bouw van telescopen en andere instrumenten, maar bijvoorbeeld ook in de constructie van bliksemafleiders. Eise Eisinga kende hen; hij was wolkammer van beroep maar hield zich daarnaast bezig met sterrenkunde en het bouwen van instrumenten. Zijn Planetarium is nu wereldberoemd . Het werk van al deze mensen leeft door tot op de dag van vandaag en is te zien in het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium.

Van aardappel tot astrofood

De twee musea kijken ook vooruit: hoe boeren we in de toekomst? Hoe kunnen we zorgen dat er landbouw komt in de ruimte? Op donderdag 21 oktober komt ‘ruimteboer’ dr. Wieger Wamelink van Wageningen University daarover vertellen. ‘s Middags is hij in Franeker om met kinderen aan de slag te gaan met o.a. wormen. En ’s avonds komt hij naar Leeuwarden om een interactieve lezing te houden over de toekomst van voedsel in de ruimte. Wordt dat de toekomst van onze voedselvoorziening?

Activiteiten en familievoorstelling

De hele maand oktober worden in beide musea diverse activiteiten georganiseerd. Op zaterdag 2 oktober begint het met een lezing in het Fries Landbouwmuseum over 200 jaar landbouwmechanisatie. In de herfstvakantie zijn in beide musea leuke kinderactiviteiten waaronder de familievoorstelling ‘De boerenprofessor met zijn maanvrouwen’. Kijk op de website van de twee musea waar en wanneer wat te beleven is.

Maand van de geschiedenis

Fries Landbouwmuseum en Koninklijk Eise Eisinga Planetarium brengen zo het thema van de Maand van de Geschiedenis dichtbij. Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Betaald of onbetaald, met het hoofd of met de handen, met passie of met frisse tegenzin. Het heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden en zal zich voor de toekomst opnieuw uitvinden.

Bron Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *