Loslopende honden graven gaten in Friese dijken 

LEEUWARDEN – Wetterskip Fryslân roept hondenbezitters dringend op om hun hond aangelijnd te houden tijdens een wandeling op de dijk. Het waterschap constateert steeds vaker graafschade, aangericht door loslopende honden. Deze gaten brengen de veiligheid van dijken in gevaar. Honden mogen niet loslopen op de Waddenzee- en IJsselmeerdijk. Inspecteurs van Wetterskip Fryslân gaan vanaf 23 oktober controleren op loslopende honden. Overtreders krijgen een boete van negentig euro. 

Jaarlijks investeert Wetterskip Fryslân miljoenen euro’s in de veiligheid van onze dijken. Daarbij besteedt ze veel zorg aan onderhoud van de grasmat. ‘Wij willen onze mooie dijken graag voor iedereen toegankelijk houden. En veilig, want het is onze taak om Fryslân te beschermen tegen overstromingen. Dat kan alleen als we met elkaar op de dijk passen’, aldus dagelijks bestuurder Bé de Winter van Wetterskip Fryslân. 

Zwakke plekken 

Loslopende honden graven jaarlijks honderden gaten in de Waddenzeedijk en IJsselmeerdijk. Het waterschap dicht de gaten zo snel mogelijk, alleen blijven ze ook na het herstel nog lang een zwakke plek in de grasmat. Gevolg kan zijn dat de toplaag van de dijk bij storm en hoogwater uitspoelt. De gaten vormen ook een gevaar voor medewerkers van het waterschap, als die met tractoren onderhoud uitvoeren op de dijk. Naast het graven van gaten, rennen loslopende honden achter schapen aan die op de dijk grazen. De schapen zorgen voor een sterke grasmat. 

Controles vanaf 23 oktober 

Honden mogen niet loslopen op de Waddenzee- en IJsselmeerdijk. Borden waarop dit staat aangegeven en waarschuwingen door dijkbeheerders van Wetterskip Fryslân aan hondenbezitters hebben onvoldoende effect. Daarom gaan inspecteurs vanaf 23 oktober controles uitvoeren. Personen die met een loslopende hond op de dijk lopen, riskeren een bekeuring van negentig euro. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *