Liander werkt aan wadkabel Ameland

DUIVEN – Liander legt twee extra elektriciteitskabels aan tussen het vasteland en Ameland. De uitbreiding van het elektriciteitsnet is nodig om invulling te geven aan de duurzaamheidsambities van Ameland. De nieuwe verbindingen zijn naar verwachting eind 2021 gereed.

Duurzaam Ameland

Onder de vlag 'Duurzaam Ameland' werken bedrijven, bewoners en gemeenten aan projecten om het eiland vergaand te verduurzamen. Zo realiseerden de Amelander Energiecoöperatie, de gemeente en Eneco een groot zonnepark. Ook is er belangstelling voor nieuwe zonneparken en hebben steeds meer inwoners zonnepanelen op hun dak liggen. De NAM is bezig om de productieprocessen op en rond het eiland te verduurzamen. Zij wil hierbij gebruik maken van duurzame elektriciteit.

Nieuwe elektriciteitskabels

Voor al deze ontwikkelingen is de capaciteit van de huidige wadkabels tussen Ameland en het vasteland op termijn niet langer toereikend. Liander gaat daarom de komende jaren de bestaande elektriciteitsverbindingen uitbreiden met twee nieuwe kabels. Deze kabels komen te liggen tussen het elektricteitverdeelstation in Holwerd en een nieuw te bouwen verdeelstation voor elektriciteit op Ameland. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuw schakelstation in Buren.

Voorbereidende werkzaamheden

In 2019 en 2020 treft Liander de voorbereidingen voor het aanleggen van de nieuwe elektriciteitskabels. Liander spreekt hiervoor met belanghebbenden in de omgeving en kijkt naar de beste aanpak om de nieuwe kabels aan te leggen. Naar verwachting starten de uitvoeringswerkzaamheden medio 2021 en is de verbinding eind 2021 in gebruik.

Werkzaamheden op het vasteland

Op dit moment is Liander al bezig om de infrastructuur voor elektriciteit op het vaste land te verzwaren. Dit gebeurt op verschillende plaatsen en in verschillende fasen. Gestart wordt met het aanleggen van nieuwe elektriciteitskabels tussen Dokkum en Holwerd. Deze zijn namelijk eerst nodig, zodat daarna de wadkabel naar Ameland gemaakt kan worden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *