LF2028 geeft met triënnales vervolg aan Culturele Hoofdstad

LEEUWARDEN – Meer dan zestig projecten, drie triënnales en volop ruimte voor regionale en internationale talentontwikkeling. Vandaag presenteerde Leeuwarden-Fryslân 2028 het programmaboek Generatie 2028 dat de Friese cultuur de komende jaren moet versterken. "En dat lukt als we ambitieus durven te zijn."

Het programma is opgebouwd rond drie triënnales (2022, 2025 en 2028). In deze jaren wordt groots uitgepakt. In de periodes tussen de piekjaren is ook genoeg te doen. ,,We willen in 2025 European Green Capital worden”, zegt artistiek leider Sjoerd Bootsma. "En we zijn in de race voor UNESCO City of Literature. Culturele hoofdstad was zó succesvol, iedereen wil door."

Kunst en cultuur brachten in aanloop en tijdens het Culturele-Hoofdstadjaar tienduizenden mensen in beweging. Bootsma: "Culturele Hoofdstad heeft Fryslân geleerd dat we niet alleen een provincie van Nederland zijn, maar ook een sterke, creatieve regio binnen Europa. Een regio die kunst inzet voor maatschappelijke verandering.”

Zakelijk leider Lieuwe Krol zegt: "Met dezelfde energie en ambities pakken we door. Samen met jonge cultuurmakers, op verrassende plekken en door bijzondere programmering." En ook al is 2019 een brugjaar, het culturele seizoen in Fryslân is in volle gang en ontwikkelt zich sterk. Het artistieke veld in de provincie heeft zich verenigd. Die samenwerking leidt tot een veelvoud aan evenementen op het gebied van (podium)kunsten, film en beeldende kunst.

Met name in de piekjaren 2022, 2025 en 2028 wil LF2028 weer blockbusters organiseren. "De laatste jaren is de Friese behoefte om dingen groots aan te pakken enorm toegenomen", zegt Lieuwe Krol. "We lopen hier met de borst vooruit, omdat de belangstelling voor stad en provincie geweldig is gegroeid. We hebben veel meer zelfvertrouwen gekregen."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *