LeAm 19 – Lesbos en de vluchtelingencrisis

HOLLUM – Lesbos en Ameland beginnen op 1 september 2016 een correspondentie blog. Lees hier de eerste post, waarin onder meer staat hoe dit blog is ontstaan. Tik LeAm of Eleonora Pouwels of Lesbos in bij ZOEKEN om meer posts in dit blog te lezen of klik op deze link.

Deze keer schrijft Eleonora Pouwels een oproep. Een oproep aan Europa, met de vraag hem zoveel mogelijk te delen.

EUROPA, handelen voor het te laat is!

Vanmorgen werd ik wakker van een van mijn ergste nachtmerries sinds lange tijd. Ik zal je de details besparen, maar er was veel haat, woede en moord betrokken en het eindigde met mij toen ik naar iemand in uniform keek die in mijn woonkamer was en me liet zien hoe ik een gasmasker moest gebruiken.

Kamp Moria is totaal verwoest door brand. Ik ga niet in op de discussie over wie dit gedaan heeft. Ik ben er geweest, heb er gewerkt… het is een plek waar je je ergste vijanden niet eens wenst.

Meer dan 13.000 vluchtelingen/migranten zijn op straat, in de bergen en bossen. Het is september en de temperaturen zijn nog best ok… Winter komt eraan.

Meer dan 900 extra politiediensten kwamen weer op het eiland en iedereen vraagt zich af waarom; zal dit weer een strijd worden tegen de overheid? De overheid die nog een kamp wil bouwen op dit eiland? Diezelfde regering met dhr. Mitsotakis die beloofde bij campagne voor de verkiezingen dat hij de eilanden (Lesbos, Chios, Samos, Kos) niet zou toestaan om de parkeerplaats te worden voor het Europese vluchtelingenprobleem?

Het merendeel van de inwoners is ten einde, ze zijn wanhopig. Al die jaren van bezuiniging en economische crisis, een vluchtelingencrisis voor 5 jaar waardoor ieders inkomen zo'n dieptepunt wegzakt dat je niet meer weet wat je moet doen. Mensen verhuizen, kinderen worden indien mogelijk naar het buitenland gestuurd. Daar bovenop de Coronacrisis. Al die jaren heeft Europa noch de Griekse regering iets gedaan om hen te helpen… in plaats van dat er een tweede kamp op het eiland zou moeten worden gebouwd.

De meeste asielzoekers zijn wanhopig, processen duren jaren en levens tikken weg. De levensomstandigheden zijn verschrikkelijk, zoveel mensen leefden nog in tenten… Mensen worden behandeld als dieren, op Europese bodem en iedereen weet het en laat het toe.

Zij en wij… ja, ik inclusief. We willen allemaal hetzelfde, GEEN KAMPEN MEER. Als er ooit een goed moment was om deze beschamende situatie te beëindigen, dan is het nu het moment. 400-500 personen per Europees land.. is dat teveel? We hadden vijf jaar lang meer dan 20.000 op ongeveer 90.000 inwoners. We hebben gedaan wat we konden, we kunnen niet meer. We willen ons rustige leven terug… ons toerisme weer opgebouwd… en leven zonder zorgen en angst.

Deze situatie is de schande geworden van Europa, het kamp in Moria, de exploitatie ervan en de ondergang van het toerisme als gevolg daarvan. Waardoor de mensen op dit prachtige eiland wonen, die alles deden wat ze konden, zonder inkomen, geen toekomst, geen hoop.

Ik heb niet voor niets nachtmerries, mijn intuïtie heeft altijd gelijk.

Ik vraag je, uit de grond van mijn hart,

EUROPA, handel voor het te laat is.

Graag zoveel mogelijk delen….

Eleonora Pouwels

lees hier ook over Lesbos

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *