Kunstmaandvuurtoren van Rachel van Balen

HOLLUM – Eind oktober stelde PA enkele vragen aan kunstenares Rachel van Balen. De toren was toen nog niet klaar. Inmiddels is de Kunstmaand begonnen en weten we dat de Kunstmaandvuurtoren op tijd in de verf stond. En wat de kosten betreft? Het project Vuurtoren is volledig gesponsord door firma Hodij Coating en kost de Kunstmaand niets. Rachel van Balen heeft 1000 euro gekregen van Baukema Van Wieren en Vellinga uit Leeuwarden voor haar werk.

De vragen van PA en de antwoorden van Rachel van Balen:

Hoe de schildering gemaakt? Heb je eerst een tekening op de toren gezet?

Ik heb het ontwerp gemaakt op een foto van de vuurtoren. Dat was tweedimensionaal, maar de echte vuurtoren is natuurlijk driedimensionaal. De toren is rond en hij loopt taps toe, wat het niet makkelijker maakt. Gelukkig kan ik de raampjes en de ringen die in de muren zitten als aanknopingspunten gebruiken. Met de hoogwerker nemen we af en toe even wat afstand, zodat we kunnen controleren of we nog steeds goed gaan. Ik zet dan eerst de lijnen en omtrekken op de toren, daarna vullen we de vlakken in.

Wie hebben je geholpen?

Gerhald Hesselink, de hoogwerkermachinist, bedient de hoogwerker en helpt me met schilderen. We doen het echt samen! In de eerste week heeft mijn broertje ook geholpen met schilderen. Daarnaast is mijn zusje Willemke Bulder vanaf het begin bij me om het project fotografisch vast te leggen. Om op mijn kleine nichtje te passen is mijn moeder mee, zo is ons team compleet! En André Ruygh, de vuurtorenbeheerder, mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Als we iets nodig hebben hoeven we hem maar te vragen en hij helpt ons.

Hoeveel verf heb je gebruikt?

In totaal gebruik ik ongeveer 140 liter verf. Dat lijkt heel weinig, maar het is geweldige verf die in één keer dekt.

Had je het op tijd klaar?

Ik heb niet echt een schema gemaakt, we zijn gewoon begonnen en hebben elke dag keihard gewerkt om zo ver mogelijk te komen. Er zijn dagen geweest waarop we niet veel konden doen, omdat het regende. Daar baalden we ontzettend van, maar de afgelopen dagen (eind oktober) was het droog en brak zelfs de zon af en toe door. Dan werken we lekker door. We zijn nu duidelijk naar het einde toe aan het werken, 5 november gaan we zeker weten halen!

Hoe zit het met de publiciteit?

We zijn als eerste gefilmd door Omrop Fryslân en RTV Noord. Daarna kwamen mijn neefje en nichtje met een ploeg van het Jeugdjournaal. Zij zijn de enige kinderen op de hele wereld met een tante die een vuurtoren beschildert! Intussen is ook het NTR-programma 'Landinwaarts' langs geweest, zij zenden op 18 november een reportage uit.

Hoe is het nu met de reacties?

In het begin hoorden we nog wel van mensen die het zonde vonden. Maar naarmate de schildering vordert, horen we die geluiden steeds minder. Zeker nu de details aangebracht worden: het watereffect en de bubbels; nu vindt vrijwel iedereen het prachtig. En er zijn zelfs steeds meer mensen die vinden dat de toren zo moet blijven!

Heb je nog bijzonderheden. Ben je nog leuke dingen tegen gekomen?

Het hele project is bijzonder! Het is één groot avontuur. Het heel hoog werken met een hoogwerker was in het begin spannend, maar nu draai ik mijn hand er niet meer voor om. Hoog bovenin, vlak onder de omloop, proberen de bezoekers van de toren vragen te stellen. Er staan sowieso zoveel mensen om de toren die foto's maken, heel bijzonder. Het is ook heel leuk om met toeschouwers mee te luisteren zonder dat ze weten dat ik de kunstenares ben. En er zijn zo ontzettend veel mensen die meehelpen om dit project tot een goed einde te brengen. Dat is hartverwarmend!

Hoe vind je het gaan?

Het gaat heel goed. We hebben af en toe wat tegenslag, bijvoorbeeld door het weer. Maar over het algemeen gaat het allemaal heel soepeltjes. Voor ik begon waren er mensen die  eigenlijk niet geloofden dat het me zou lukken. Maar ik doe het, en moet je nou kijken! We zijn bijna klaar!

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *