Kunstenares Ans Markus opent 20e editie Kunstmaand Ameland

HOLLUM – Kunstmaand Ameland beleeft dit jaar haar vierde lustrum: voor de twintigste keer staat het eiland in november een maand lang volledig in het teken van kunst. Tijdens de populaire expositiemaand voorzien 125 binnen- en buitenlandse kunstenaars bijzondere locaties op het eiland van schilderijen, beelden, keramiek en glas. Ook muziek- en theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens deze editie, want de Kunstmaand biedt podium aan verschillende bekende artiesten als Herman van Veen, Jan Vayne en Iris Kroes. Kunstenares Ans Markus opent Kunstmaand Ameland feestelijk op zaterdag 5 november in Landal Ameland State.

Expositie Ans Markus

Tijdens de Kunstmaand worden de prachtige olieverf schilderijen van de alom bekende kunstenares Ans Markus tentoongesteld. De subtiele toonovergangen in het werk van de kunstenares maken de weergave levensecht. In haar schilderijen speelt ‘de vrouw’ een belangrijke rol. Zowel Markus zelf als haar dochter Sigrid fungeren als model voor de figuren. De schilderijen hebben meestal alleen de lucht of een muur als achtergrond. De laatste jaren wordt haar werk tevens gekenmerkt door enerzijds een bredere oriëntatie op de maatschappij en anderzijds een meer spirituele inhoud. Het werk van Ans Markus, dat gerekend wordt tot het Nieuw Realisme, wordt tentoongesteld in de Doopsgezinde Kerk in Hollum.

Podiumkunst van Herman van Veen, Jan Vayne en Iris Kroes

Voor de feestelijke 20e editie verzorgen onder meer Herman van Veen, Jan Vayne en Iris Kroes muzikale optredens in de Nederlands Hervormde Kerk in Hollum. In Herman van Veen schuilt naast een zanger ook een beeldend kunstenaar. Op de openingsavond op zaterdag 5 november bundelt Herman van Veen zijn talenten en geeft hij een uniek intiem concert bij zijn eigen werk. Op zaterdag 12 november kan het publiek genieten van het pianospel van Jan Vayne. De pianist staat bekend om zijn improvisaties en interactie met het publiek. Harpist en zangeres Iris Kroes sluit op zaterdag 26 november het muzikale programma van de Kunstmaand af. Met haar stem bezorgde Iris Kroes Nederland in januari 2012 kippenvel toen zij de finale van The Voice of Holland won. Inmiddels tourt Iris door het hele land met haar theatertournee ‘Irisistible’.

Kaartverkoop

De kaarten variëren in prijs van € 22,00 voor het concert van Iris Kroes, € 25,00 voor het concert van Jan Vayne tot € 30,00 voor het concert van Herman van Veen. Voor het bestellen van de tickets en meer informatie over het podiumkunst programma klik hier.

Veelzijdige exposities

De organisatie van de Kunstmaand heeft een aantal bijzondere kunstenaars geselecteerd die met uiteenlopende materialen werken, waaronder Barbara Broekman en Henk Wolvers. Kunstenares Barbara Broekman maakt gebruik van een zeer divers palet aan harde en zachte materialen, maar vooral textiel neemt een belangrijke plaats in binnen haar oeuvre. In haar werk worden dagelijkse onderwerpen als liefde, dood, geboorte, verlies en de verhouding tussen seksen aangesneden. Keramist Henk Wolvers werkt uitsluitend met het bijzondere materiaal porselein. De belangrijkste uitgangspunten voor zijn werk zijn beweging en transparantie.

20ste editie Kunstmaand Ameland

De officiële opening van Kunstmaand Ameland (1 t/m 30 november) vindt plaats op zaterdag 5 november. Het thema van de feesteditie van Kunstmaand Ameland is Over de Horizon. Hiermee doelt de organisatie op de Scandinavische landen en de kunstenaars die zich laten inspireren door de horizon. Daarnaast kijkt de organisatie graag vooruit, naar wat de toekomst te brengen heeft. Een internationaal gezelschap van kunstenaars uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Nederland en voor het eerst ook uit IJsland is geselecteerd om kunst te exposeren op Ameland. Vroeger voeren de Amelanders voor handel naar deze landen gelegen aan de Oostzee en nu wordt kunst uit deze regio naar Ameland gebracht.

=> Lees hier meer over Kunstmaand Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *