Krater in het duin

HOLLUM – Slechts enkele minuten had het duin vlakbij de eerste palenrij op het Hollumer badstrand een krater, met een kraterrand van ongeveer een meter doorsnede. Twee deskundigen van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) waren er speciaal voor uit Den Helder gekomen om een granaat te inspecteren en op te ruimen. Op zaterdag 27 februari vonden twee meisjes, Fenna (9) Bebèl (8),  bij die palenrij de granaat op het strand. Hun vader Hielke de Boer verwittigde meteen de politie en die zette de komst van de EOD in gang.

Het blijkt om een mortiergranaat te gaan, zoals ze wel vaker op het strand worden aangetroffen. De granaat is weliswaar wat beschadigd, maar verder intact. Mogelijk zijn ze met de zandsuppletie op het strand terecht gekomen of aangespoeld, afkomstig van een munitie dump in de Noordzee. Het is een Engelse granaat, zodat hij niet van de WOII bezetter en van het eiland afkomstig kan zijn.

De twee EOD-ers ruimen de krater na de explosie op. Aan de hand van de scherven met scherpe randen kunnen ze zien dat de detonatie goed is gelukt. Met wat extra springstof is de springstof in de granaat tot ontploffing gebracht. Het veroorzaakte een kleine zandfontein.

Fenna en Bebèl hadden dolgraag bij de onschadelijk making van ‘hun’ granaat willen zijn, maar de meisjes moesten weer naar Hoorn terug, naar school. Ze waren met hun ouders in de voorjaarsvakantie op het eiland.

tik Granaat in bij ZOEKEN om meer over granaat vondsten op Ameland te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *