KNRM-bemanningen beloond met oorkonde

Na redding van opvarenden brandend autoschip Fremantle Highway

Op Schiermonnikoog zijn maandag 22 april de bemanningsleden van de reddingboten op Ameland en Schiermonnikoog beloond met een oorkonde voor hun inzet bij de reddingsactie van zeven opvarenden van de Fremantle Highway op 26 juli 2023. Het schip bepaalde vorig jaren enkele weken de nieuwspagina’s, toen het brandend ten noorden van de Waddeneilanden dreef.

De reddingboten van Ameland en Schiermonnikoog en de bergers van Rederij Noordgat stelden in de eerste uren van de brand alles in het werk om de opvarenden te kunnen evacueren. Dat kon in eerste instantie niet anders dan door het overboord laten springen van de Indiase bemanning. Door de grote hoogte van het schip vielen de mannen 30 meter naar beneden en raakten gewond door de klap op het water. Al snel werd daarom geadviseerd niet meer te springen, maar de reddinghelikopters af te wachten, die tien minuten later arriveerden.

Gewonden

Aan boord van de reddingboten hadden de redders de handen vol aan de verzorging van de gewonden. Ondanks reanimatiepogingen en hulp van de arts uit de reddinghelikopter, overleed één van de geredden aan zijn verwondingen.

De KNRM besloot de redders voor hun bijzondere reddingsactie te belonen. Zij hadden vlak naast het enorme schip grote risico’s genomen om de geredden uit het water te vissen, pal naast het gloeiend hete schip, waaruit vette zwarte rook bulkte. Het redden en verzorgen van de zeven opvarenden maakte diepe indruk.

De Tara-tulpen zijn uiteindelijk op de Waddenzee, op de plek waar het fatale ongeval in 2022 plaatsvond, in zee gelegd, waarbij de vrijwillige redders van KNRM Vlieland, Terschelling en Harlingen een moment stillagen om Tara -en in haar álle slachtoffers- te gedenken. De bos was door meerdere reddingboten – in estafette – van Noordwijk naar Den Helder gevaren. Vanaf Den Helder deed de reddingboot van Vlieland het laatste deel van de vaarreis. De KNRM’er die toentertijd de daadwerkelijke reanimatie op zich nam, bleef de gehele reis bij de tulpenbos. Hij sprong tussen Noordwijk en Den Helder meermalen over van reddingboot op reddingboot.

Fotobijschrift: De oorkonde voor bemanning KNRM Ameland met KNRM-directeur Jacob Tas.

Foto (C): Jantina Scheltema

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 641

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *