Klimaatactie Leeuwarden

LEEUWARDEN – Op Vrijdag 26 februari tussen 13.00 en 17.00 uur, organiseert Fridays For Future Leeuwarden een evenement op het plein van de Oldehove. Het evenement genaamd  “Laat het niet verwateren” probeert met deze symbolische actie aandacht te vragen voor het klimaat in het thema van de Elfstedentocht. Onze boodschap is “Gun de schaatspret ook aan onze kleinkinderen”.

Onze actie zal gevoerd worden op het Oldehoofsterkerkhof. Hier zullen allerlei verzamelde schaatsen tentoongesteld worden. Elk paar schaatsen staat voor een enthousiaste schaatser die voor één dag zijn schaatsen symbolisch uitleent aan de komende generatie. Hiermee willen wij laten zien dat een grote groep mensen zich inzet tegen de klimaatcrisis. Bovendien benadrukken we de urgentie van deze beweging. 

De 200 km lange Elfstedentocht heeft cultstatus als dé schaatstocht van Nederland. Na de eerste Elfstedentocht in 1909, zijn er nog 14 tochten verreden. De laatste keer was in 1997, dus 23 jaar geleden. Ook al konden wij dit jaar zo’n drie dagen het ijs op, voor een Elfstedentocht hield de koud te kort vol.

Of we ooit nog een Elfstedentocht krijgen, hangt sterk af van de wereldwijde opwarming. Honderd jaar geleden was de kans voor een Elfstedentocht 20% per jaar, vandaag is het slechts 8%. Als de opwarming tot 2 °C boven pre-industrieel beperkt wordt, blijft de kans op een Elfstedentocht bij rond 5% – eens in de 20 jaar dus. Verwarmt de aarde door de klimaatcrisis meer dan 2 °C zal de kans voor een Elfstedentocht rond 2050 onder 1% liggen.

Vrijdags evenement houdt zich goed in lijn met de corona maatregelen omdat mensen samenwerken voor een gezamenlijk doel zonder fysiek bij elkaar te komen. 

Fridays For Future Leeuwarden maakt deel uit van een wereldwijde, door jongeren geleide, klimaatbeweging. Ons doel is om overheden en belanghebbenden aan te sporen tot klimaatactie zodat wij en komende generaties een veilige toekomst hebben. Om deze reden dringen wij de Gemeente Leeuwarden aan om 1) transparant te zijn over de klimaatverandering en 2) klimaat noodtoestand in de gemeente Leeuwarden te verklaren. Ook blijven wij streven naar de betrekking van burgers bij het vinden van oplossingen.

In de organisatie wordt gestreefd naar internationale actie om de planeet te redden en de toekomst van jongeren en volgende generaties veilig te stellen. Iedereen is meer dan welkom om mee te doen aan onze activiteiten!

Bovendien eist Fridays For Future:

  • Wereldwijd onder de 1,5 °C opwarming te blijven.
  • Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen.
  • Het halen van de Parijs-akkoord doelen.
  • Vereniging achter de wetenschap. 

Bron Fridays For Future

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *