Kinderen Ameland openen zonnepark

BALLUM – Het zonnepark op het vliegveld van Ameland is vandaag officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door kinderen van drie basisscholen op Ameland: ’t Ienster uit Ballum en de Koningin Wilhelminaschool en De Schakel uit Hollum. Zij hadden met elkaar een schilderij gemaakt met handjes en een zon: Zonnehandjes. De onthulling was de openingshandeling van Zonnepark Ameland.

De drie scholen kregen een Zonnecertificaat. De leerlingen van de hoogste groepen kregen lessen over duurzaamheid en zonne-energie en weten er nu van alles van. Het zijn Zonexperts geworden.

Sinds het park klaar is wordt er al groene stroom geproduceerd sinds 13 januari 2016. Tot vandaag is dat al 3.300.045 kWh, Dat is net zoveel als nodig is om 254.850 mobieltjes een jaar lang op te laden. Met die hoeveelheid stroom kun je 275.003 keer een Mitsubishi Outlander opladen en met 6.601 thuistaps een jaar lang biertjes tappen.

Op dit moment is het zonnepark van Ameland met zijn 23.000 panelen en jaarlijkse mogelijke opbrengst van 5,6 miljoen kilowattuur het grootste zonnepark van Nederland. Burgemeester Albert de Hoop van Ameland hoopt dat er heel gauw een ander park komt dat nog groter is, want dat komt alleen maar de verduurzaming van de energie ten goede.

Het Amelander zonnepark is gebouwd op initiatief van Gemeente Ameland, in samenwerking met Eneco en de Amelander Energie Coöperatie. Het zonnepark levert een substantiële bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Ameland. De gemeente wil in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie.

Voorafgaand aan de officiële opening las spreekstalmeester Jacqueline van Druten een gedicht van Ria Evers-Dokter voor. De oud-Amelander die net, half mei, is verhuisd naar Bonaire maakte het onder de Caribische zon.

Zonnepark Ameland

Ameland hoeft niet meer te kloppen

aan de deur van de aarde,

nu kan ’t eiland zelf

haar eigen bonen doppen.

Op bijzond’re plaats vangt ze de zon

en  maakt van warmte stroom.

Als eiland al een parel in het Wad,

nu als grootste op het stadige pad

van zelfvoorziening.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *