Karakter finisht als eerste

MAKKUM – Zaterdag 5 juni 2010 roeide Amelander roeiteam "Geen zee te Hoog!" in hun sloep "Karakter" de slag om Makkum. Terwijl op het eiland Rondje Ameland werd gelopen, zijn de roeisters in Makkum.

Vanwege de activiteiten op het eiland roeien de dames in een iets andere samenstelling. Sietsche Atsma van het andere eilander damesteam roeit mee en ook een Terschellinger roeister en HT-kampioene is vandaag gastroeister. De doftbezetting ziet er dan als volgt uit:

Bakboord: Stuurboord:

4e doft, boeg Jacoba Woudwijk Margriet Faber

3e doft Sietsche Atsma Renske Oosterkamp

2e doft Ingrid Kiewiet Henderika de Boer

1e doft, slag Suzanne Rozema Irina Beijaard

Stuurman Folkert Smit

Het verslag van Suzanne Rozema:

“Karakter heeft vandaag startnummer 12 en start om 12.10 uur . Ze zijn goed weg en weten hun eerste concurrent al snel achter zich te laten terwijl ze hun weg over het Makkumerdiep vervolgen. Het is windstil en op dit heetste moment van de dag voelen de roeisters de zon op hun huid branden. Het is snikheet, vooral tussen de rietkragen. Gelukkig arriveren de dames snel op het IJsselmeer, waar ze richting de sluizen van Korwerderzand roeien. Daar ligt de meest Noordelijke boei die gerond moet worden. Karakter is er voor ze er erg in hebben en intussen zijn er al een aantal eerder gestarte sloepen ingehaald. Eenmaal de noordelijke boei gerond, gaat de race in zuidelijke richting over het IJsselmeer. De roeisters zijn blij dat hun stuurman hen af en toe besprenkelt met zijn plantensproeier, want het is verschrikkelijk warm. Er is geen zuchtje wind en de zon blijft maar branden.

Tegen 13.00 uur heeft Karakter de laatste sloep die voor hen roeide ingehaald. Nog een paar honderd meter naar het keerpunt en ze liggen op kop. Ter hoogte van Gaast ligt de meest zuidelijke boei. Terwijl de bakboordroeisters tijdens het ronden van deze boei zich even mogen opfrissen en in de 3, 4 slagen iets kunnen drinken, roeien de stuurboordroeisters op volle kracht. Stuurman Folkert Smit koerst nu weer in noordelijke richting op naar het Makkumerdiep. Gelukkig is er wat wind komen opzetten: een aangename afleiding.

Rond half twee wordt de ‘belboei’ MA5 gerond en vaart Karakter het Makkumerdiep weer in. Nog een paar kilometer roeien en dan kunnen de meiden finishen. Een heerlijk vooruitzicht dat ze spontaan sneller doet roeien. De stuurman doet er nog een schepje bovenop en roept: “Als je nog wilt roeien, moet je het nu doen”. De roeisters gooien alles eruit en dan zijn ze er! De riemen gaan omhoog voor een roeiersgroet.

Karakter gaat als eerste sloep over de finish in een tijd 1:45:04 uur. Na handicapberekening blijkt het genoeg te zijn voor een zesde plaats. De dames en hun stuur zijn tevreden. Ze hebben een goed gevoel over de race en lijken weer een beetje in een opgaande lijn te komen.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *