Kalender met waddenluchtfoto’s

HOLLUM – Texelse Fotograaf Pieter de Vries vliegt regelmatig over het waddengebied. Van zijn mooiste luchtfoto’s maakte hij een fotokalender. Het is een prachtige kalender voor 2010 geworden, afgedrukt op hoogwaardig, chique papier. De kalender 2010 is 40 x 40 cm. groot en kost € 34,95.

Pieter de Vries: “Een paar jaar geleden vroeg een uitgever mij om foto’s te maken van de Friese Waddeneilanden. Dorpen, vuurtorens, campings, de havens. De dingen die je altijd al ziet en waar nog steeds vraag naar is. Hoewel ik wel vaker uit de lucht fotografeer boven mijn eigen woongebied Texel, was dit een uitgelezen kans om te kijken hoe het “Heitelân” van mijn ouders er van boven uitzag.

En zo trokken het Posthuis, het Vuurboetsduin, de Brandaris, Formerum, Hoorn, de Wierschier, Hollum, Nes en Schier onder mij voorbij. Prachtige foto’s gemaakt, die hun weg vinden via drukwerk, internet en als ansichtkaart verre bestemmingen bereiken.

Daarnaast maakte ik meer voor de lol andere opnamen. Wadlandschappen en wadstructuren. Echt heel bijzonder vond ik ze niet bij de eerste beoordeling in het vliegtuig. Met brillenglazen van -13 en tunnelogen zie je ook niet alles en de instellingen van mijn camera had ik zo gezet dat het in volledige tegenstelling was met wat ik eigenlijk wilde. Toch nog maar op het gevoel een serie extra foto’s gemaakt, we waren er tenslotte toch.

Één keer thuis verschenen na correcties de meest mooie foto’s op mijn computerscherm. Ik heb er met verbazing naar zitten kijken en het al oude gevoel van de donkere kamer kwam weer terug. Ik zag net als vroeger weer een beeld opkomen, iets dat me altijd gefascineerd heeft. De verslaving naar meer was geboren.

Uit de serie foto’s die we nu hebben, heeft mijn vrouw Janneke Goënga een kalender samengesteld. Een kalender met een andere vorm van fotografie, om zelf te hebben of om weg te geven. Maar vooral een kalender om jullie deelgenoot te laten zijn van jullie Friese Waddengebied, een trots landschap van prachtige vormen, structuren en kleuren. Een landschap van herkenning en verbazing van: “Hé, sjocht dat er sa út?”

De kalender is te koop op diverse adressen in Leeuwarden, Harlingen, Sneek, Drachten, Dokkum, Anjum en op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Verder te bestellen via www.saps.nl en via Vraag & Aanbod Ameland rubriek Fotografie & Film. 
In Vraag & Aanbod Ameland staan nog een paar foto’s van de kalender met calendarium.

© Persbureau Ameland  2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *