Jury beveelt LF2018 de Melina Mercouri Prijs aan

LEEUWARDEN – Leeuwarden-Fryslân 2018 heeft de laatste Europese toetsing voor de start van het Culturele-Hoofdstadjaar uitstekend doorstaan. De internationale jury prijst de werkzaamheden tot nu toe en concludeert dat ,,het project op het juiste spoor zit.” Op 7 maart jl. was een delegatie van LF2018 in Brussel om uitgebreid verslag te doen van de stand van zaken.

Onlangs werd bekend dat de jury de Europese commissie aanbeveelt om LF2018 de Melina Mercouri Prijs toe te kennen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1,5 miljoen euro. ,,De sterke Europese dimensie’’ en het grote aantal mienskipsprojecten, gaven de doorslag, zo bleek uit het juryrapport.

Jelle Burggraaff is verantwoordelijk voor de internationale contacten: ,,Tot nu toe leidde een aanbeveling in alle gevallen tot het toekennen van de prijs. Dit is daarom heel mooi nieuws.’’ Hij voegt er aan toe dat ,,de jury het knap vond dat het overgrote deel van de projecten uit ons bid book van 2013 nog steeds in het programma zit.’’

Het internationale panel, aangesteld door de Europese commissie, volgt de ontwikkelingen van de Ecoc’s (European Capitals of Culture) in 2018 (LF2018 en Valletta2018) op de voet. Sinds het winnen van de titel legde Leeuwarden-Fryslân 2018 al verschillende keren verantwoording af in Brussel. De ontmoeting van 7 maart was de derde en laatste proeve van bekwaamheid.

Op het gebied van marketing en communicatie, zo adviseerde de jury, kan LF2018 zich nog meer op de internationale bezoeker richten. Om de zichtbaarheid en naamsbekendheid te vergroten zou er nog meer samen kunnen worden gewerkt met nationale culturele instellingen, aldus het panel. Burggraaff: ,,We nemen de adviezen uiteraard ter harte. Het zijn punten waar we overigens al aan werken. Dit werd door de jury erkend.”

De beslissing om de Melina Mercouri Prijs definitief toe te kennen, wordt in het najaar van 2017 genomen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *