Jubileum bij Ecomare: 70 jaar zeehondenopvang

TEXEL – In de zomer van 1952 werd op Texel de eerste jonge zeehond opgevangen. Daarmee was de start van de zeehondenopvang op Texel, als eerste in Europa, een feit. Ecomare viert dit jubileum met een Zeehondenfeestje op 10 augustus en een gratis-toegang-voor-kinderen-actie op 12 augustus.

In de zeventig jaar dat er zeehonden op Texel worden opgevangen, is er heel veel veranderd. De eerste jaren was het echt pionieren. Er was nog geen expertise opgebouwd en men wist niet hoe een jonge zeehond groot te krijgen. Het ging dan ook met vallen en opstaan. Slagroom als voeding gaf niet het gewenste resultaat, gemalen vis werkte beter. Het voeden gebeurde op schoot. Het Texels Museum was gevestigd in het bos, het zeewater werd met de Landrover gehaald. Zeehonden die waren gered gingen niet terug naar zee, omdat er nog op zeehonden werd gejaagd.

In 1975 verhuisde het centrum naar de huidige plek aan de Ruijslaan waar het in 1986 de naam Ecomare kreeg. Op deze locatie kon het zeewater via leidingen door de duinen worden aangevoerd. De opvang professionaliseerde steeds verder, met gescheiden quarantaineruimtes en betere voeding. Nog steeds kunnen bezoekers van het centrum het hele opvangtraject volgen. Van de quarantaineverblijven tot de groepsbassins, alles is zichtbaar voor het publiek. Foto's van de opvang vroeger en nu zijn op het zeehondenfeestje te zien in de creahoek in het restaurant.

Ecomare is elke dag open van 9:30 tot 17:00 uur. De zeehonden worden gevoerd om 11 en 15:30, de dieren in het Zeeaquarium om 14:30.

Bron Ecomare

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *