Jasmijn gaat zeilen

BUREN – Jasmijn Dijkstra (16) gaat zeilen en ze maakt er een heel project van, waarvan de bron op Ameland ligt. Familie Dijkstra, die een appartement in Vleijenhof bij Buren heeft, is vaak op Ameland. Ze waren er ook toen drie jaar geleden de MSC Zoe de containers verloor en de stranden bezaaide met rommel. De Dijkstraatjes waren er als de kippen bij om mee te helpen met het opruimen en nog altijd, als ze een strandwandeling maken, nemen ze plastic, viskratjes, nettenpluis en restanten uit de Zoe-containers mee naar de prullenbak op de strandovergang.

Het was dat milieujutten van begin 2019 waardoor de zin in zeilen postvatte bij Jasmijn. Familie Dijkstra werd geïnterviewd door Jolanda de Kruyf en Roelof Tienkamp van AmelandInZicht magazine. Dat werd opgepikt door BNN, die een reportage over milieujutten op stapel had staan. Daar werd Jasmijn voor uitgenodigd en zo kwam het dat ze op een zeilschip belandde, een tocht over de Waddenzee naar Schiermonnikoog maakte, aan het stuurrad mocht staan en op televisie verscheen in de tweedelige serie Ramp op het Wad. Dat tochtje wakkerde het plezier van varen en de interesse in zeilen aan. Via via werd de VWO-er klas 5 geattendeerd op Masterskip, een programma voor leerlingen van 4 HAVO en 4/5 VWO dat bestaat uit een mooie en leerzame zeiltocht op tallship De Wylde Swan over de Atlantische Oceaan. Van een eerste voorzichtige en voorlopige aanmelding is dat inmiddels ontwikkeld tot een concreet plan: Jasmijn vertrekt 11 april 2022, een paar dagen voor haar 17e verjaardag, naar Cuba, om daarna een zes weken durende zeiltocht te maken en eind mei aan te meren in de haven van Harlingen.

Jasmijn Dijkstra gaat regelmatig berichten over haar tocht en wie dat wil volgen kan haar steunen voor € 20,– en zich daarmee abonneren op haar digitale nieuwsbrief. Die berichten, die ze Flessenpost noemt, zet ze uit om geld te sparen voor de reis. Goedkoop is het niet; de vliegreis naar Cuba moet bekostigd worden en het verblijf aan boord. Totale kosten zijn € 7650,– en daar heeft Jasmijn al bijna de helft van binnen.

Help Jasmijn de oceaan over en sponsor € 20,–, € 30,–, € 166,– of een vrij bedrag.

Ook kunt u met uw bedrijf shirtsponsor worden. Kijk op de website Jasmijnzeilt.nl voor de sponsorpakketten.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *