Ingezonden – Sociaal gezichtverlies?

BALLUM – Tonnie Overdiep (PvdA) 

In de afgelopen Raadsvergadering moest er voor de tweede keer gestemd worden over een PvdA motie die bedoeld was om de gevolgen van een eerder genomen Raadsbesluit om de voorziening Hulp bij het Huishouden niveau 1 te beëindigen, enigszins te verzachten. De grootste zorg voor de PvdA was hierbij dat er mensen (vooral ouderen) tussen wal en schip zouden vallen, daarnaast was het verlies aan arbeidsplaatsen in de zorg ook van groot belang.

Staakten op 15 september de stemmen, nu was de partijdiscipline aangehaald en strandde de motie, alleen ABA wilde de motie ondersteunen. Volgens de Collegepartijen had het College voldoende sociaal gevoel in zijn bagage om de gevolgen op te vangen, hoe lieten zij hierbij in het midden.

Lekker gemakkelijk en niet passend in het duale stelsel, waarin de Raad de kaders moet aangeven en het College de uitvoering doet.

De PvdA liet zich echter niet uit het veld slaan en kwam met een nieuwe motie. Momenteel kunnen in onze gemeente alleen de mensen die 100% van het minimum inkomen hebben, een beroep doen op de Wet Bijzondere Bijstand. Door de grens op te trekken naar 110% wordt een grotere groep bereikt en kunnen o.a. de negatieve effecten van het schrappen van de Hulp bij het Huishouden gedeeltelijk worden opgevangen.

Ook nu weer hielden de Collegepartijen A’82, CDA en VVD de rijen gesloten en leek het sociale gezicht van de gemeente te worden afgeschminkt. De VVD zag er geen heil in en verwees naar het landelijke beleid, CDA en A’82 bleven een blind vertrouwen houden in het College.

Zou dit nu de gedenkwaardige avond zijn waarop de Raad van Ameland zijn sociale gezicht zou verliezen? Toch niet, het College voelde waarschijnlijk nattigheid. Misschien dat het bord dat door een verontruste eilander bij de ingang van het gemeentehuis was geplaatst, de oorzaak was, het College kwam met een tussenvoorstel.

Het voorstel hield in dat er een onderzoek komt naar de financiële gevolgen van het eventueel optrekken van de grens naar 110%, de PvdA deed er nog een schepje bovenop, ook de grens van 120% zal onderzocht worden.

De aangepaste motie werd niet breed gedragen, VVD en een liberale stroming in A’82 stemden tegen. Toch misschien een aanzet om het sociale gezicht van Ameland te redden?

Nes, Tonnie Overdiep

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *