Ingezonden – Loslopende honden en geen sorry

HOLLUM – Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender. Joke Miedema, hondenliefhebster, baalt van andere hondenliefhebbers, en wel hierom …

Loslopende honden en geen sorry

Mijn border terriers lopen aan de lijn, altijd en overal. Colin is een jager en wegloper.

Zelf heb ik parkinson en ben niet echt handig meer in geval van vechtpartijen.

We lopen overwegend in gebieden waar een aanlijngebod geldt. Veel hondeneigenaren houden zich hier niet aan, maar lijnen hun hond(en) wel aan als we eraan komen.

Vanmorgen had ik op de parkeerplek Briksduinen de honden nog maar net naast de auto staan toen we al werden belaagd door twee loslopende springer spaniels. Colin hees ik aan zijn tuig omhoog want hij zat vast, was in het nauw gedreven en zij waren los. De honden besprongen me om bij Colin te komen en de eigenaar kon alleen maar een veelbetekenend "tja" uitbrengen (een "tja" zoveel als, ja 'dat krijg je als je je hond optilt'). Ik had gelukkig steun tegen de auto zodat ik niet omviel. 

Je weet nooit of dit soort confrontaties in gevecht ontaarden. Colin is absoluut niet agressief maar zal een robbertje vechten niet uit de weg gaan als hij aangevallen wordt en dan is het voor mij te laat om nog in te kunnen grijpen.

Molly wordt altijd genegeerd.

Maandag liep ik met de honden in Hollum een terras op, kwam er ineens een rodesian ridgeback reu van onder een tafeltje luid blaffend op mijn honden afstormen. De hond lag los. Ik hing inmiddels tegen de bar met de touwen om mijn benen gedraaid toen de eigenaresse eindelijk haar hond pakte. Een aardige man heeft me bevrijd van de lijnen. 

Opvallend is dat 'sorry' tegenwoordig niet meer in het woordenboek voorkomt. Als mijn honden zoiets flikten zou ik op z'n minst even vragen of het wel gaat. 

Het zou zoveel schelen als mensen hun honden aanlijnen als je er met aangelijnde honden aankomt. Ik loop ook graag met de honden in het bos en vermijd de losloop bossen al.

Al met al geen ontspannen wandelingen.

Joke Miedema

reacties op Facebook zijn mooi, maar reacties op het Forum Ameland zijn nog mooier. Daar zijn ze later veel beter terug te vinden. Reageren kan hier (inloggen kan ook met social network account)

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *