Ingezonden – Het Haalbaarheidsonderzoek

HOLLUM – Benno Hesselink schrijft een open brief aan de Gemeenteraad en de burgers van Ameland over het haalbaarheidsonderzoek dat de gemeente onlangs liet doen. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Het Haalbaarheidsonderzoek

Ik ben bijzonder verbaasd dat een deel van de Amelander politiek een haalbaarheidsonderzoek laat uitvoeren van 70.000 euro gemeenschapsgeld om uit te zoeken wat voor wellness op Ameland rendabel zou zijn voor één van Nederlands grootste bouwgiganten, VolkerWessels met een jaaromzet van 5,7 miljard euro. Welke Amelander ondernemer zou dat niet willen voor hij ging inversteren?

Gaat de politiek hier niet op de stoel van de ondernemer zitten ?

Een van de argumenten van de PvdA Ameland om voor de bouw van het hotelcomplex met wellness te stemmen is, dat het goed voor de werkgelegenheid op Ameland, terwijl er dagelijks een veerboot vol werkvolk word ingescheept: bouwvakkers, installateurs, stratenmakers, schoonmakers, enz.

Volgens de projectontwikkelaars zouden met het realiseren van het hotel met wellnessplan er ongeveer 100 banen bij komen op Ameland. En dat op een moment dat de werkgevers op Ameland het gehele jaar rond al personeel zoeken en bijna niemand meer kunnen vinden.

Er wordt op het ogenblik personeel ingevlogen van de andere kant van de wereld om op Ameland te werken (helemaal niets mis met deze mensen) maar DAAR!!! creëren we dus banen voor (of worden daarvoor banen gecreëerd?).

Dit zijn mensen die ook huisvesting moeten hebben. Misschien had die 70.000 euro beter besteed geweest aan een onderzoek hoe het huisvestigingsprobleem op Ameland opgelost moet worden.

De ondernemers en burgers op Ameland doen het verschrikkelijk goed. Het eiland blijft maar volstromen met tevreden toeristen die hier komen genieten van Nederlands grote wellnessoord, de Noord- en Waddenzee. Wat is de toegevoegde waarde van een kunstmatige grootschalige wellness dan nog?

Al jaren puzzelen de ingenieurs van eigenaar VolkerWessels, projectontwikkelaar Kontour BV en uitbater Harry Westers naar mogelijkheden om hun megaplan van 30 miljoen euro vergund te krijgen.

Het gaat om een plan dat zonder wijziging van het geldende bestemmingplan niet door kan gaan. Daarvoor is het te grootschalig.

Maar wat schetst mijn verbazing: terwijl al minstens 7 jaar tientallen duur betaalde planologen, achitecten en ingenieurs het bestemmingsplan al meermalen binnenstebuiten hebben gekeerd, wordt nu, op dit moment, door de gemeente Ameland een groot konijn uit de hoed getoverd: het blijkt namelijk dat zonder wijziging van het bestemmingsplan er een hotel van 80 tot 100 bedden gebouwd mag op de zwembadlocatie.

Waarom moet nu dan toch het bestemmingplan nog gewijzigd worden en wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met deze wijziging???

Heel bijzonder is dat dit aan het licht komt tijdens het besteden van het haalbaarheidsonderzoek van 70.000 euro, uitgevoerd door het onafhankelijke buro Spronsen & Partners.

(Onafhankelijk? Op de website van Spronsen & Partners wordt vermeld dat er al eerder voor VolkerWessels en Harry Westers opdrachten zijn vervuld).

Kun je nog spreken van een onafhankelijk onderzoek?

Volgens het onderzoeksrapport zullen er ca. 51.000 gasten bij komen op jaarbassis, wat betekent dat er ook een toename is van het autoverkeer. Wat betekent dit getal voor Ameland? Heel veel. 50.000 mensen zullen extra zwaar op alle voorzieningen drukken: wegen, horeca, afval, drinkwatervoorziening, stikstof en andere milieubelasting. Is er bij Wagenborg ook geinformeerd hoe en wanneer deze gasten vervoerd kunnen worden en is de logistiek op Ameland daar geschikt voor?

Nog even terug kijken op wat feiten.

– In het laatste plan kwam duidelijk naar voren dat het de bedoeling was om de 125 Hotelkamers/ appartementen te verkopen aan derden. Dat is uitponden)

– Er zijn Raadsleden geintimideerd door mensen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het welnessplan.

– De gemeenteraad werd van wanbestuur beschuldigd.

– Er heeft illegale boomkap plaatsgevonden rondom de zwembad in mei 2018 wat strijdt met de geldende beheersverordening: zonder vergunning mag er niet gekapt worden. Door de gemeente is niet gehandhaafd. Hoe kan dat?

– Er wordt gedreigd met verdere juridische stappen tegen de gemeente omdat er bepaalde verwachtingen zouden zijn gewekt.

Het zal mij benieuwen wat daar van overblijft als bepaalde ex-raadsleden onder ede gehoord worden over het onderstaande.

Rond 2013 heeft een delegatie van de toenmalige partij Ameland’82 op uitnodiging van Harry Westers een weekend verbleven op het Hotelschip SS Rotterdam.

Zou het zo zijn dat hier bepaalde verwachtingen zijn verwekt bij de ontwikkelaars van het wellnessplan?

Vanaf dat moment kun je volgens mijn niet meer onafhankeijk je stem uitbrengen op een raadsbesluit aangaande het wellnessplan.

Ik zou het overigens zonde vinden als het zwembadcomplex zou worden afgebroken. Het is een bijzonder pand dat naar mijn mening prima aansluit bij het recreatiegebied ‘De Vleijen’. Constructief mankeert er niets aan het pand.

Met een nieuwe groene dakbedekking van gras of sedum en nieuwe boeidelen ziet het pand er weer prima uit.

Er wordt nu moedwillig een bouwval gecreëerd door een bedrijf dat prima in staat is kapitale luxe villas te bouwen. De gemeente zou de eigenaar moeten sommeren het pand in redelijke staat te onderhouden.

Het zou de eigenaar sieren er een sociale bestemming aan te geven mocht blijken dat de raad van Ameland wederom laat weten dat een groot hotelcomplex niet wenselijk is op deze locatie.

Ik hoop dat de raad het bovenstaande goed in acht neemt voor ze een besluit neemt en zich niet laat leiden door mensen die hier een tijdelijke functie bekleden maar in contact treden met de Amelander bevolking.

Groet, Benno Hesselink

Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *