Ingezonden - Een verlangen naar nostalgie

Geplaatst op: 20 september 2021 - Categorie: Ameland & Eilanden

HOLLUM - Wolter Hagedoorn komt al zo'n vijftien jaar naar Ameland en is gek op het eiland. Altijd genieten. De laatste tijd valt hij over de scooters. Het zijn er teveel en ze gaan te snel. Terug naar wat langzamer, zou hij graag willen. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Een verlangen naar nostalgie

Herkenbaar is het beeld van de ingezonden brief over het fietsen op het eiland. "Een vloek of een zegen?" Wij komen al zo'n vijftien jaar op dit prachtige eiland. Meerdere keren per jaar. Ameland heeft ons hart gestolen. Wij genieten hier volop van de rust en de natuur. In de loop der jaren werd het steeds drukker op het eiland; dat is nog één ding. Wij gunnen elke Amelander een goed belegde boterham. Alhoewel ik mij afvraag of de euro's die de toeristen op het eiland besteden ook hier blijven. In zowel de horeca als in de vakantieparken zie ik steeds meer dat de uiteindelijk belanghebbende dezelfde zijn; grote concerns. 
Terug naar het fietsen; toen wij voor het eerst elektrische scooters zagen en later van die choppers, dachten wij dat het een eenmalige grap was. Niets bleek minder waar. In de loop der tijd kwamen er meer en meer choppers en scooters en daarmee ook een ander publiek. Daa r waar je eerder rustig om je heen kon kijken en van de vogels in de lucht en de konijnen en fazanten in de duinen kon genieten, is het nu opletten geblazen. Het fietspad is een snelweg geworden die gevuld is met nog fietsen zonder versnelling, met versnelling, met een beetje ondersteuning of veel ondersteuning en choppers en scooters. De een rijdt langzaam en de ander snel, om in één dag Ameland te kunnen zien. Dat maakt het te druk op het fietspad met al die gevarieerde snelheden. Uitwijken is aan de orde van de dag. Op het fietspad lopen wandelaars, sommigen stoppen op het pad om een blik te werpen of een foto te maken. 
Dat er fietsen zijn met ondersteuning is te begrijpen; de wind kan een sterke tegenstanders zijn en als je vanuit Hollum een wandeling wil maken in het Vennoot is ondersteuning begrijpelijk. Echter niet voor choppers en scooters. Die horen op Terschelling en Texel thuis.  
Vroeger heb ik op school het ezelsbruggetje TVTAS geleerd om de eilande n in de juiste volgorde te kunnen houden. Nu kom ik zelf uit Drenthe waar de T.T. gehouden wordt. En de T.T. doet mij denken aan snel rijden Op de T van Texel en de T van Terschelling; dan blijft er V.A.S. over; Vlug Als Stroop; voor Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. Terug naar de oude goede tijd van weleer.

Wolter Hagedoorn

Relevante dossiers: Zorg op Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?