Iepen voor particulieren op Ameland

DOKKUM – Voor particulieren in de Friese Waddengemeenten bestaat momenteel een regeling voor de aanplant van resistente iepen. De regeling is van toepassing voor de gemeenten Ameland, Dongeradeel, Ferwerderadeel, Het Bildt, Franekeradeel, Harlingen en het grondgebied van de voormalige gemeente Wûnseradiel.

Het betreft aanplant van bomen in dorpskernen, particuliere tuinen en monumentale erven. Aan de aanplant van de bomen zijn voor de eigenaar geen kosten verbonden. Voorwaarde is wel dat de bomen duurzaam in stand worden gehouden. De bomen worden geleverd door de Iepenwacht Fryslân en kosteloos aangeplant.

De regeling loopt tot het plantseizoen 2015/ 2016. Aan de plantlocaties en instandhouding van de bomen zijn voorwaarden verbonden. De iep is een mooie en sterke boom die thuishoort In het Friese landschap. Helaas zijn in het verleden veel iepen verdwenen door de iepziekte. Karakteristieke beplantingen langs de wegen, op boerenerven en in de dorpen zijn daardoor aangetast. Gelukkig is de iepziekte inmiddels sterk teruggedrongen dankzij een effectieve bestrijding en de ontwikkeling van resistente soorten. De Iepenwachten van Groningen en Fryslân hebben daarom nu het project ‘Herplant van iepen in de Waddenregio’ opgezet. Hierin worden, met financiering van het Waddenfonds, in totaal 7000 iepenbomen aangeplant. Deze bomen zullen onder andere worden aangeplant langs wegen. Daarnaast zijn bomen beschikbaar voor, aanplant in dorpskernen, boerenerven en, particuliere tuinen. Particulieren kunnen zich opgeven voor 1 augustus 2014 bij de coördinator van de Stichting Iepenwacht Fryslân Gauke Dam via e-mailadres: info@damgroenadvies.nl.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *