Houd afstand van jonge zeehonden op het strand

TEXEL – Momenteel ligt de zandplaat De Richel bij Texel vol pasgeboren grijze zeehonden. Een deel van de jongen is al gespeend en dus niet meer afhankelijk van moedermelk. Deze dieren zullen de komende tijd gaan uitwaaieren over het waddengebied. Kom je er een tegen, blijf dan op grote afstand.

In deze tijd is de kans dat strandwandelaars op een jonge grijze zeehond stuiten, relatief groot. Daarom brengen de zeehondencentra het belang van afstand houden weer even extra onder de aandacht. Een zeehond die op het droge ligt, heeft behoefte aan rust. Verstoring geeft stress, het tegenovergestelde van rust. Een wild dier is eerder verstoord dan mensen vaak denken. Als het dier je ziet, heb je hem in feite al verstoord.

Naast mensen zijn ook honden een belangrijke verstorende factor. Lijn daarom je hond meteen aan als je in de verte een zeehond ontwaart. Loop vervolgens in een grote boog om het dier heen, op een afstand van minstens 30 meter. Maak je je zorgen om de zeehond, bel dan met het verantwoordelijke zeehondencentrum. Op Texel is dat Ecomare (0222-317741).

Zeehonden die niet opgevangen hoeven te worden, worden gemarkeerd met verf. Ecomare doet dat op Texel, met blauw, Vlieland met groen, Ameland gebruikt geel. Zie je een zeehond met een blauwe streep op het strand van Texel, dan hoeft hij dus niet gemeld te worden. Het dier is bekend en wordt in de gaten gehouden. Ook de laatste dagen hebben de dierverzorgers van Ecomare een aantal jonge grijze zeehonden gemarkeerd. Het zijn gezonde jongen, die niet meer afhankelijk zijn van moedermelk. Het kan wel enige tijd duren voor een pas-gespeende zeehond zelf gaat jagen. Ze teren eerst nog langdurig in op de vetvoorraad die ze van hun moeder hebben meegekregen. Dat is normaal, dus geen reden tot zorg!

Bron Ecomare

lees hier meer over de Richel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *