Hoogenboom en Imming winnen MTB Ameland

NES – Alieke Hoogenboom en Bram Imming winnen de tweede editie van Strandrace Ameland.

Onder prachtige zonnige omstandigheden is de tweede editie van de Strandrace op Ameland bij de mannen, afgelopen zaterdag, gewonnen door Noord-Hollander Bram Imming. In het zeer sterke mannenveld waar Thomas Dekker op het laatste moment wegens ziekte verstek moest laten gaan, was Imming de man die in het laatste stuk vanaf het strand het meeste over had om de beslissing te maken. Hij kwam als nummer 1 over de finish op het Jan Roepespad in Hollum en liet Bram Rood, die lange tijd alleen op kop lag, enkele seconden achter zich. Derde werd Ramses Bekkenk. Deze eerste drie werkten op de terugweg vanaf het keerpunt bij het Oerd lange tijd samen na het achterhalen van vluchter Rood. Bram Rood was er al vanaf de eerste strandslag vandoor gegaan en werd pas op de weg terug door Imming en Bekkenk achterhaald. Samenwerken was cruciaal in de tweede helft van de wedstrijd waarbij in westelijke richting werd gereden met een tegenwind van kracht 5. Dit was de enige mogelijkheid om weg te blijven van de achtervolgers. Ook de rest van het veld viel uiteen in groepjes; alleen rijden onder deze condities zou ‘zelfmoord’ betekende. Tijdens het eerste deel van het parcours in oostelijke richting werden snelheden van boven de 50 km per uur gehaald. In de voorste groepen hielden de toppers door samenwerking de snelheid toch nog rond de 30 km per uur op de weg terug richting de vuurtoren. Nadat de kopgroep het strand af was gedraaid ter hoogte van Engelsmanduun werd de samenwerking beëindigd. Ramses Bekkenk moest zich als eerste gewonnen geven in de laatste 1,5 km richting de finish en wist zijn derde plek veilig gesteld door het grote verschil met de tweede groep. In de laatste honderden meters maakte Bram Imming het verschil, hij had de meeste kracht over na de 41 km en versloeg zijn naamgenoot Bram Rood. In de tweede groep werd op ruim 2 minuten Stefan Vreugdenhil vierde. Vijfde werd Bram de Waard die Thijs Zonneveld, de leider in de Lotto KNWU Strandrace Competitie tot afgelopen zaterdag, in een eindsprint nipt klopte.

In Alieke Hoogeboom kende de Strandrace op Ameland bij de vrouwen een sterke maar ook slimme winnares. De eerste beslissing in de wedstrijd viel na ruim 800 meter tijdens de passage van de duinen naar de strandslag bij Hollum. Hier vormde zich meteen een kopgroep van vier vrouwen met daarbij naast Hoogeboom, Nina Kessler, Nederlands kampioen Paulina Rooijakkers en Laura van Regenmortel. Op het voor de windse stuk op het strand naar het Oerd nam Regenmortel in de beginfase een aantal keren niet over. Toch slaagde zij erin op het zware tegenwindse stuk op de terugweg haar plek in de kopgroep te behouden. Kessler maakte naast Hoogeboom een sterke indruk en was vooral in de strandpassages erg ondernemend. Op de steile klim vanaf het strand naar de finishstraat sloeg Hoogeboom uiteindelijk haar slag. Kessler en Rooijakkers probeerden nog wel op het wiel te komen van Hoogeboom maar kwamen in de finishstraat bij Vakantiepark Boomhiemke net tekort.

De Helderse wielrensters Jessica Glasbergen en Tanja Ites verspeelden bij de eerste strandslag reeds de aansluiting bij de kopgroep. Zij reden in een tweede groep als viertal stug door maar zagen de vier koplopers uiteindelijk uitlopen naar een voorsprong van meer dan zes minuten. Glasbergen sprintte uiteindelijk naar een vijfde plaats.

De vrouwen die met een tijdverschil van 20 minuten voor de mannen waren gestart, reden op Ameland voor het eerst in de Strandrace competitie een eigen wedstrijd. De Stichting Sportpromotie Ameland had als organisatie bewust voor dit tijdverschil gekozen. Bij voorgaande strandraces kwamen de vrouwen veel te snel in het mannenveld terecht waardoor er geen sprake was van een eerlijke wedstrijd.

In het algemeen Lotto KNWU strandraceklassement is Bram Rood bij de mannen de nieuwe leider. Hij is Thijs Zonneveld op een paar punten gepasseerd. Bij de vrouwen blijft Pauliena Rooijakkers in het gele tricot rijden.

Het Combiklassement, een combinatie van de proloog eerder op de dag en de Strandrace in de middag werd bij de mannen gewonnen door Roy Beukers en bij de vrouwen door Alieke Hoogenboom. De uitslag van de combi is bepaald door optelling van de klassering bij de Dare 2b Proloog, een MTB tijdrit van 6 km door de Hollumer duinen en de uitslag van de Strandrace.

Het Mountainbike evenement op Ameland werd op zondag afgesloten met een toertocht over 15/ 30/ 60/ 90 km waarvoor 1200 deelnemers naar het eiland waren gekomen. Op zaterdag deden al bijna 500 mountainbikers mee aan de proloog en Strandrace op het uitdagende parcours tussen Oerd en Vuurtoren. Sporteiland Ameland was weer volop in beweging op initiatief van de Stichting Sportpromotie Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *