Hoe avontuurlijk is de Ameland Adventure Run?

NES – Zaterdag 13 december organiseert SV Friesland met de stichting Sportpromotie Ameland (SPA) voor de vijfde keer de Ameland Adventure Run. Traditioneel in Adventstijd staat deze wedstrijd op de loopkalender. Niet alleen aan de donkere periode voor kerst dankt de Adventure Run zijn naam, maar zeker ook vanwege de omstandigheden en het parcours. Wanneer de meer dan duizend atleten op de halve marathon na 1 km Nes achter zich hebben gelaten, volgt ruim 2 km bospad met enorme hoogteverschillen, steile klimmetjes en afdalingen. Uit het bos gaan de lopers het duin op, waarna ruim 5 km Noordzeestrand in westelijke richting ligt te wachten. Hier zijn de deelnemers overgeleverd aan de elementen. Het strand, de wind en de temperatuur zullen bepalen of deze 5e Adventure Run een uitputtingsslag wordt of toch, net als vorig jaar, een heerlijk relaxte sportmiddag over stevig strand met een stevig briesje in de rug. Na het 9 km-punt verlaat men het strand en vandaar hebben de deelnemers alleen nog asvalt en klinkers onder de voeten. Het parcours slingert door het duingebied, langs de kwelders richting de Waddenzeedijk. Vandaar gaan de laatste 7 kilometer in rechte lijnen terug in oostelijke richting via Buren naar Nes.

Aan deze 5e editie is het Noord Nederlands Kampioenschap halve marathon verbonden. Vanaf het eerste jaar heeft de Ameland Adventure Run een grote aantrekkingskracht op de noordelijke topatleten. Dit jaar zal de winnaar van vorig jaar Remon van Lunzen ook niet ontbreken. Verder hebben Michael Woerden en Ronnie Duinkerken, twee landelijke toppers de organisatie te kennen gegeven aan de start te zullen staan. Saskia van Vugt één van de snelste vrouwen op de 10 km zal ook aan de start staan Verder zullen er veel regionale lopers er een mooie spannende wedstrijd van maken.
5e Ameland Adventure Run, afstanden 10 – 21.1 km. Halve marathon zaterdag 13 december starttijden: 21 km 13.30 uur, 10 km 13.45 uur en jeugdloop 12.00 uur.
Bron: SV Friesland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *