Historisch scheepswrak op Texels strand

TEXEL – Hulpstrandvonder Jaap Groen trof maandag 7 november tijdens zijn ronde over het strand een groot stuk van een scheepswrak aan bij Paal 26. Archeoloog Michiel Bartels concludeert na eerste onderzoek dat het een gangboord is van een middelgroot zeevarend eiken schip uit de 17e of 18e eeuw. Het object is naar Museum Kaap Skil gebracht voor verder onderzoek.

Het wrakdeel bleek, na verder uitgraven, 6 meter lang en 3 meter breed te zijn. Alle delen zijn van eiken, alleen de verbindende houten pennen zijn van een zachtere houtsoort. Bartels zag geen sporen van paalworm, wel was een zijde van het hout afgezaagd. Dit is vermoedelijk in het verleden gedaan door een jutter, die het hout een nieuwe bestemming wilde geven.

Het is verrassend dat er opeens zo’n groot object opduikt op het strand. Het is mogelijk door de recente duinafslag bloot komen te liggen of onlangs aangespoeld. Het wrakdeel is, vanwege de archeologische waarde, naar Museum Kaap Skil gebracht. In de komende tijd zal Bartels het documenteren en bemonsteren voor jaarringonderzoek.

Bron Museum Kaap Skil Texel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *