Het boek van Cor is er

NES – Het boek van Cor is er, na jaren van voorbereiding door Cor Gransbergen en zijn vrouw Hennie Gransbergen-Meijer. Het had 'Het boek van Cor' kunnen heten, want zo werd het tijdens het schrijfproces genoemd. De titel is geworden ‘Een walvis als boterham – Herinneringen van een Amelander walvisvaarder’.

Het team

Cor staat als schrijver op het kaft. De basis van het boek vormen zijn aantekeningen, brieven, herinneringen en bewaarde documenten. Hennie ordende het materiaal en schreef de verhalen. Joke Mosterman las die en hielp Hennie met haar enthousiasme en tips. De illustraties zijn van Wim en Mark Kiewiet en de eindredactie was in handen van Jan en Aukje van Dijk.

Voor de kinderen

Als jonge man voer Gransbergen tien jaar op de naoorlogse Willem Barendsz. Inmiddels is hij 89 jaar en vindt hij het belangrijk dat de verhalen van toen worden doorgegeven aan de kinderen en kleinkinderen. Aan zijn eigen kroost, maar ook aan dat van zijn scheepsmaten. Er zaten in die tijd meer dan 30 Amelanders op de walvisvaarder. 

"Hij die slecht begint kan goed eindigen"

Het eerste exemplaar van het boek werd vrijdagavond 16 maart uitgereikt aan burgemeester Albert de Hoop. "U is de eerste burger van een eiland dat vroeger en later veel te doen had met de walvisvaart," legt Gransbergen uit waarom hij De Hoop het eerste exemplaar toedicht. De burgemeester nam het met plezier in ontvangst. Cor Gransbergen was walvisvaarder, maar de burgemeester leerde hem kennen als 'milieuman' en tegenstander van de walvisjacht. Tijd heeft de kijk op milieu en vervuiling danig veranderd. "Hij die slecht begint kan goed eindigen," gaf De Hoop de oud-walvisvaarder met een vette knipoog een klop op de schouder. Hij eindigde met een oproep: "Ren naar de winkel want het (dit boek) is morgen al uitverkocht."

Een walvis als boterham

‘Een walvis als boterham’ is uitgegeven door de stichting Amelander Musea en de stichting Ouwe Pôlle Ameland. In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 worden op Ameland allerlei culturele activiteiten georganiseerd rond het thema Hidde Dirks Kat en de walvisvaart. In alle musea zijn dit jaar exposities te zien over dit thema. In het Sorgdragermuseum wordt in een audiovisuele presentatie de dramatisch verlopen reis van de vroegere Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat uitgebeeld. Ook in het Juttersmuseum in Buren, het Natuurcentrum in Nes en het Maritiem Museum in Hollum is aandacht voor de walvisvaart. In elk museum wordt het onderwerp vanuit een andere invalshoek belicht. En er zijn verschillende boeken die al uit zijn gekomen (Het dagboek van Hidde Dirks Kat) of nog uit gaan komen. 

Een walvis als boterham

€ 14,95 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *