Halve maandsom aan regen gevolgd door tropische warmte

WAGENINGEN – Stevige regen- en onweersbuien hebben volgens MeteoGroup op meerdere plaatsen meer dan een halve maandsom aan regen gebracht. Zo viel in Stellendam tot nu toe 39 mm, in Hellevoetsluis en Wolphaartsdijk 30 mm en in Herwen 29 mm. Normaal valt in de hele meimaand gemiddeld over het land 61 mm. Op Ameland heeft het wel geregend, maar niet buitengewoon veel. Komende dagen wordt weinig regen verwacht en zondag schiet het kwik omhoog naar 24 tot 30 graden. Op de Waddeneilanden wordt het een aangename temperatuur van tuusen de 21 en 24 graden.

De regen komt gelegen, want het landelijk neerslagtekort was dit voorjaar tot vandaag oplopen naar 88 mm en daarmee is het tekort twee keer groter dan normaal eind mei. Vanmiddag valt vooral in het zuidoosten nog flink wat regen. Het noorden doet niet mee met de buien, daar is het droog en vrij zonnig. De buien trekken vanavond weg en voorlopig wordt weinig nieuwe neerslag verwacht.

Nachtvorst in binnenland

Voordat we de zomerse warmte ingaan moeten we nog één koude nacht door. De temperatuur zakt vannacht landinwaarts naar 1 tot 5 graden en aan de grond komt het zelfs hier en daar tot een paar graden vorst. Aan zee is het minder koud.

Morgen verloopt droog met zonnige perioden. Met 16 tot 19 graden is het een paar graden warmer dan vandaag.

Dipje tijdens Hemelvaartsdag

Uitgerekend donderdag, Hemelvaartsdag, bereikt een zwakke storing ons land. Het is overwegend bewolkt en tijdens de ochtenduren kan wat lichte (mot)regen vallen. Veel stelt het niet voor, maar dauwtrappers worden wel aangeraden een regenjas mee te nemen.

Ondanks de beperkte hoeveelheid zon wordt het toch gemakkelijk 20 graden in het binnenland. Ook vrijdag is er veel bewolking en maakt vooral het noorden kans op een spat. Het wordt nog wat warmer met 21 tot 23 graden en daarmee doet het zelfs wat broeierig aan. Aan de kust is het iets frisser.

Zomers weekend

In het weekend stroomt tijdelijk hele warme lucht vanuit Spanje richting West-Europa. In het binnenland van Portugal en Spanje wordt het met gemak 35-38 graden en ook Frankrijk gaat zaterdag op grote schaal naar 30 graden. Zondag bereikt deze hitte ook ons land.

Zaterdag verloopt droog, maar start wel met enkele wolkenvelden. Tijdens zonnige momenten wordt het in de middag 18 graden op de Wadden en 20 tot 26 graden in het binnenland. Met voldoende zon zou het in Brabant of Limburg al 27 of 28 graden kunnen worden.

Zondag wordt het nog veel warmer met 23-25 graden in het Waddengebied en 26-29 in de rest van het land. In Limburg, Brabant, Gelderland en de omgeving van Twente wordt het mogelijk tropisch warm met 30 graden en voor Noord-Limburg staat zelfs 31 graden uit.

lees hier over Waddenweer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *