GS komen op voor de boeren

Boeren op AmelandLEEUWARDEN – Melkveehouderijen moeten kunnen groeien. Dat stellen Gedeputeerde Staten op 1 november voor. Dat plan wordt op 7 december in de Commissie Lân, Loft en Wetter besproken. En als Provinciale Staten er mee instemmen dan kunnen boeren met koeien weer groeien. Terwijl de Staatssecretaris Bleker de provincies en gemeenten vraagt ook in 2012 daar niet aan mee te werken. Het college van Fryslân ziet dat anders.

De staatssecretaris Bleker vertrouwt het ruimtelijk de provincies wel toe. Hij vraagt de provincies het onderzoek van de Gezondsheidsraad af te wachten. Dat komt op zijn vroegst in het derde kwartaal van 2012. Hans Konst: “ Ik fyn folkssûnens ek hiel wichtich. It is goed dat it Ryk der each foar hat. Sy gean der ek oer. Ik ferwachtsje net dat it rapport gefolgen hawwe sil foar de omfang fan Fryske molkfeehalders. Wy kinne net in sektor foar wer in jier op slot sette. Mar wy sille wol hiel soarchfâldich nei de ûntwikkelings sjen”.

In Fryslân is de groei van de melkveehouderij goed geregeld. Meestal zijn de gemeenten het bevoegde gezag. Via de Nije Pleats wordt het inpassen van een grote boerderij verantwoord gedaan. Als het bouwblok groter wordt dan 3ha dan moeten GS een ontheffing geven.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *