Groen licht voor staanwantvisser

BALLUM – Staatssecretaris Henk Bleker heeft eindelijk de brief gestuurd waarin hij groen licht geeft voor de staandwandvissr op Ameland.

Staandwantvissen langs de Noordzeekust is toegestaan in kustgemeenten langs de Noordzee. Er moet dan sprake zijn van historisch of bestaand oud gebruik. Gemeenten die aanspraak willen maken op de uitzondering op het verbod dat blijft gelden, moeten dat voor 15 mei melden aan het ministerie van EL&I. Dat laat staatsecretaris Henk Bleker in de brief aan de kustgemeenten weten.Ameland kreeg deze brief ook op de mat en wethouder Will Bakema is er blij mee: “De voorwaarden zijn mager, maar het is een begin en daar zijn we blij mee.” Bakema heeft zich hard gemaakt voor het hobbymatig vissen met een staand netje op Ameland en de andere Waddeneilanden. Na een volledig verbod is er met deze brief verruiming gekomen.

Mobiel Ameland nieuws voor smartphonesHet verbod op hobbymatig met netten vissen komt voort uit het Aalbeheerplan. Ter bescherming van de palingstand heeft het Ministerie van EL&I het hobbymatig vissen met alle typen netten per 1 januari 2011 verboden. Zelfs netten waarmee geen paling gevangen kan worden. Staandwant is een verzamelnaam van vaste vistuigen zoals: fuiken, hoekwant, warnetten, en botnet.

App Ameland ActueelDe recreatieve vissers langs de Nederlandse kust ondernamen actie en regio Noord werkte een alternatief plan uit. In april 2011 leek de lobby succes te hebben, maar in september van dat jaar vaardigde Bleker toch een algeheel verbod uit, tot woede van vele hobbyvissers op de Waddeneilanden.

In dat verbod is nu enige nuance aangebracht voor die Noordzeekustgemeenten die zelf de registratie- en handhaving op zich willen nemen.

 
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *