Golfkampioene settelt op Ameland

NES – Er heeft zich een golfkampioen gesetteld op Ameland. Ze woont er nu een maand of vier. Marjan de Boer, een vijftiger, woont sinds begin december 2013 met haar man Roland Blom in Nes. Blom is gepensioneerd, woonde in Duitsland en wilde samen met zijn Marjan terug naar Nederland. Ze kozen voor een plek in de buurt van een golfbaan en dat is niet voor niets.

Marjan de Boer is golfprofessional en die sport wil ze graag in de buurt van haar woning blijven beoefenen. Ze was de eerste Nederlandse damesprofessional op de Europese Tour en speelde van 1986 tot 2002 in dit internationale spelersveld. De laatste jaren speelt ze nog maar enkele toernooien per jaar. Hoogtepunt is het jaarlijkse Frans Open Golfkampioenschap voor Damessenioren in Saint Jean de Luz, aan de Franse kust vlakbij de Spaanse grens. Aan dit evenement nemen speelsters deel uit de hele wereld.

Het is een sport die haar past als een (golf)handschoen. Ze is bloedfanatiek, houdt van reizen, geniet van de gezamenlijkheid van de sport en de mensen die ze er tegenkomt en is tegelijkertijd gek op de sport die ze bovenal individueel beoefent. Dat ze daarbij langs fraai aangelegde en prachtig onderhouden banen reist is een mooie bijkomstigheid.

Als jonge meid was ze sportief en rolde in de golfsport. Ze was te fanatiek en te goed voor de amateurs; bij wedstrijden was er te weinig weerstand, waardoor ze besloot ‘dan maar’ prof te worden. Het legde haar geen windeieren. Ze reisde naar Europese kampioenschappen in Spanje en Italië, naar wereldkampioenschappen in Hong Kong en sloeg mooie ballen. Midden jaren 80 haalde ze de vierde plek op zowel het Spaans Open als het Italiaans Open. “Je moet presteren,” zegt De Boer. Reiskosten en inschrijfgeld voor de toernooien zijn hoog en in het begin van haar golfcarrière had ze nog geen sponsor. Dat betekende dat ze het prijzengeld bij elkaar moest slaan. Later kreeg ze een sponsor die borg stond voor de aanloopkosten.

Eind jaren 80 werkte ze als golfleraar bij de Amsterdamse golfclub, maar de combinatie van lesgeven en zelf op hoog niveau spelen gaan niet zo goed samen. In 1994 besloot ze daarom weer fulltime golf te gaan spelen en moest ze de kosten die ze maakte weer terugverdienen met succesvolle wedstrijden. “Het klinkt heel leuk maar het was niet allemaal eenvoudig.” Wel genoot De Boer van het avontuur, het reizen en de mensen die ze tegenkwam. Na haar vijftigste verjaardag mocht ze meedoen met het Frans Open voor senioren. Ze werd overgehaald door golfvriendinnen en in 2012 speelde ze in Saint Jean de Luz haar eerste wedstrijd. In 2013 werd ze de kampioen en begin april ging ze voor editie 2014. Ze oefende op een veldje in De Vleijen, want ze bereidt zich altijd goed op een wedstrijd voor. Zonder oefening geen golf. Het bracht haar bij de meest recente wedstrijd van het Frans Open voor senioren na een felle strijd in zon en spoelende regen tot de tweede plaats. “Ik maakte een foutje.”

De golfster heeft nu weer tijd voor haar tweede passie: schilderen. Ook dat doet ze fanatiek.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *