Gevonden verhalen in de vuurtoren

Jan Enno de Jong (38) uit Groningen heeft een expositie op een plek waar je even voor moet klimmen. De tekeningen van De Jong hangen op de zesde verdieping van de vuurtoren.
‘Gevonden verhalen’ is de titel van de verzameling tekeningen die in de toren te zien is. Het eerste wat opvalt, is dat de tekeningen begeleid worden door geluid, een sonar tik zoals een onderzeeboot die maakt. De tentoonstelling kondigt zich daardoor een etage lager al aan. “Ik had eerst in gedachte om het geluid van een walvis te gaan gebruiken, maar dat bulderde door de ruimte. Het was gewoon eng”, zegt Jan Enno over het klikken van de sonar.
Jan Enno de Jong zit in de laatste fase van de Kunstacademie Minerva in Groningen. Hij doet De Nieuwe Avondopleiding, de deeltijdstudie.
De exposant heeft buizen voorzien van tekeningen. De vorm van de buizen past bij de vorm van de vuurtoren. De tekeningen verhalen over de walvis die van Jonas zou kunnen zijn, over een verdronken dorp dat op Hollum lijkt en over een vuurtoren die op de kop staat. “Het gaat onder andere over dingen die voorbij gaan, over weemoed”. De Jong heeft de verhalen in zijn hoofd en maakt daar met potlood de tekeningen bij.
Via vrienden kwam hij op Ameland terecht en zo ontdekte hij de vuurtoren. “De ruimte in de toren sprak me meteen aan, want er zit al geschiedenis in het bouwwerk”.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *