Gevonden bot Ameland uit Romeinse tijd

GRONINGEN – Een menselijk bot, dat in het voorjaar op het strand werd aangetroffen, blijkt na onderzoek tenminste 1700 jaar oud. Dat is vastgesteld bij een onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)

Een eilandbewoner vond het bot op 29 maart op het strand. Omdat het vermoeden bestond dat het om een menselijk bot ging, zocht de eilander contact met de politie op Ameland. De gedachte was dat het om een mogelijk vermist persoon zou gaan en dat door DNA-afname mogelijk nabestaanden konden worden getraceerd. Met dat doel stuurde politie Ameland het bot op naar het NFI.

Onlangs kwam de uitslag van het NFI met een wel heel opmerkelijke uitslag.

Het bot is een opperarmbeen dat heeft toebehoord aan een persoon die geleefd heeft in de Midden Romeinse tijd en die overleden is tussen ca. 87 en 250 jaar na Christus.

Het moge duidelijk zijn dat, in verband met die datering, het niet opgenomen is in de databank van vermiste personen. Het bot is inmiddels overgedragen aan een archeologisch instituut.

Op de foto het been dat gevonden is op het strand.

Bron Politie Noord-Nederland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *