Gehakkelde aurelia al gezien op Ameland?

Geplaatst op: 09 juli 2019 - Categorie: Wadden & Natuur

Gehakkelde aurelia in Hollum gespot - Foto Persbureau Ameland

WAGENINGEN - In deze juli-maand zijn de vlinderteldagen. Tel mee en kijk welke vlinder er op Ameland het meest te zien is. Hoe je het beste kunt tellen? Volg de volgende tips:

  • Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
  • Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: u ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geeft u door: 3 dagpauwogen.
  • Geef je telling door via de app Vlindermee. Ziet u later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling.

Nog meer tips om vlinders te tellen
Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kan je beter voor 11 uur 's ochtends gaan tellen, of na 17 uur.

U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvlinders.

In onze Nederlandse tuinen zijn er zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De Vlinderstichting heeft een handige herkenningskaart waarop u de vlinders kunt bekijken.

Wilt u de telling eerst op papier noteren? Download dan deze tellijst en print hem.

Bij de vlindertelling in 2017 is de atalanta het vaakst aangetroffen. Gevolgd door de kleine vos en dagpauwoog. Welke vlinder zal dit jaar als eerste eindigen?
De Tuinvlindertelling wordt gehouden van 6 t/m 28 juli 2019.

lees hier over Vlinders op Ameland met prachtige foto's van Theo Kiewiet en Johan Bolijn

Distelvlinder - Foto VlinderstichtingKoolwitje - Foto VlinderstichtingKleine vos - Foto VlinderstichtingVlinderapp

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?