Friezen slaan handen ineen voor een schoon Friesland

LEMMER – De zwerfafvalaanpak Friesland 100% zwerfafvalvrij is gelanceerd bij Beachclub Lemmer, gecoördineerd door NederlandSchoon in samenwerking met Friese gemeenten, Omrin, Circulair Friesland en de Friese Milieu Federatie. Er wordt de komende maanden nauw samengewerkt met ondernemers, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, inwoners en vrijwilligers om Friesland 100% zwerfafvalvrij te krijgen. Ook kunnen alle samenwerkende partijen hun eigen stukje schoongebied vastleggen en schoonhouden. Met als doel dat Friesland volledig schoon blijft. Voor meer informatie zie supportervanschoon.nl

Friezen slaan handen ineen

Tijdens de kick-off kwamen alle partijen bijeen om op ludieke wijze de zwerfafvalaanpak te lanceren, gelijktijdig met de derde editie van Skjin Wetter. Skjin Wetter is een jaarlijks opruimfestijn van het oppervlaktewater in Friesland, gericht op bewustwording voor de aanpak van zwerfafval in het water. Zo gaf Juttergeluk een workshop over wat er allemaal van zwerfafval gemaakt kan worden en organiseerde Piet Paulusma een wedstrijd voor kinderen ‘Maak een opvallend zwerfafval-weerbericht’. Deelnemende partijen gingen samen in gesprek over interessante stellingen over zwerfafval.

Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) voegt hieraan toe: “Na een succesvolle proef in Heerenveen gaan we de zwerfafvalaanpak nu uitrollen over heel Friesland samen met de Friese gemeenten. Het enthousiasme van de aanwezigen belooft veel goeds voor de komende maanden waarin we actief samen aan de slag gaan om écht het verschil te maken. En daarbij nodigen we natuurlijk alle Supporters van Schoon uit om hun eigen stukje gebied in Friesland vast te leggen en schoon te houden. We verheugen ons op de samenwerking met alle betrokken partijen en kijken uit naar een 100% zwerfafvalvrij Friesland.”

John Vernooij (directeur Omrin): “Wij zijn met Friesland in Nederland koploper op het gebied van de circulaire economie. Ik ben dan ook verheugd om met NederlandSchoon, gemeenten en anderen te kunnen samenwerken aan een schoon en zwerfafvalvrij Friesland. Friesland zal hierbij het voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. Daar ben ik trots op.”

Irona Groeneveld (wethouder gemeente De Fryske Marren):” Namens alle gemeenten, die deelnemen aan de zwerfafvalaanpak in Friesland en in het bijzonder De Fryske Marren kijken we er naar uit om actief aan de slag te gaan. Daarbij hebben we onze inwoners en ondernemers hard nodig. Er zijn al veel goede initiatieven en daar kunnen we op verder bouwen. Ons motto is: de kringloop begint bij uw eigen afvalcontainer!”

Samen voor een 100% zwerfafvalvrij Friesland

De Friese gemeenten slaan de handen ineen voor een gezamenlijk doel: een zwerfafvalvrij Friesland. Deze ambitieuze aanpak is ontwikkeld door NederlandSchoon en wordt in samenwerking met Circulair Friesland, Friese gemeenten, Omrin en de Friese Milieu Federatie in gezamenlijkheid uitgerold. Er zal nauw worden samengewerkt met ondernemers uit de regio, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, inwoners en vrijwilligers. Iedereen doet mee. Want alleen door samen te werken, kunnen we het verschil maken voor een echt schoon Friesland.

Over NederlandSchoon

Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd.

Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of supportervanschoon.nl

Over Skjin Wetter

Skjin Wetter (Fries voor Schoon Water) is een jaarlijkse schoonmaakactie in en rond het water in Fryslân. Dit jaar gaan in zeven gemeenten ruim vierhonderd duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opruimen. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de Friese Milieu Federatie (FMF), Wetterskip Fryslân, zeven gemeenten en wordt in Lemmer ondersteund door NederlandSchoon. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *