Feugelpôlle foto-expositie

NES – Vanmorgen is in Natuurcentrum Nes de Feugelpôlle fototentoonstelling geopend door wethouder Nico Oud. Staatsbosbeheer organiseerde een fotowedstrijd, benieuwd naar de ervaringen van bewoners en bezoekers van de Feugelpôlle. Jacqueline Visser-Oud en Eline de Vries, beide uit Hollum, wonnen de wedstrijd met een foto van hun kijk op de kwelder.

Er kwamen van 55 mensen inzendingen binnen, waarvan sommigen meer dan één foto instuurden. Jacqueline Visser won met haar overzichtsfoto van de kwelder het prijzengeld van € 1000,-. In november, tijdens de Kunstmaand, zijn meer foto’s van haar te zien in Koffiehuis 1761 aan de Westerlaan in Hollum, waar ze met andere amateurfotografen exposeert. Eline, 10 jaar, kreeg speciaal voor de opening en prijsuitreiking een halve ochtend vrij van school. Als dank neemt zij haar klasgenoten mee op de foto- en waddenexcursie die ze als prijs kreeg.

Foto’s van alle deelnemers zijn tentoongesteld op panelen. Zeker twee foto’s gaan niet over het onderwerp van de wedstrijd, maar zijn toch opgenomen op de panelen. De ene laat een eenzame den op een duin zien en de andere is een luchtfoto van het groene strand bij Ballum.

Het overgrote deel van de inzendingen kwam van Ameland. Van de 55 werden 14 foto’s ingestuurd door gasten.

De Feugelpôlle is een hoogwatervluchtplaats voor vele vogels en een broedplaats van de op één na grootste kolonie grote sterns in West Europa. De afgelopen jaren verdween een deel van de kwelder. Inmiddels zijn er experimentele maatregelen uitgevoerd om de Feugelpôlle te redden. Er is een kleischelpenbank aan de voet van de kwelder gelegd en een rijshouten dam geplaatst. In maart 2014 wordt er een mosselbank met levende scheldieren tot ontwikkeling gebracht. Er is met dat menselijk ingrijpen iets moois ontstaan. De foto’s laten dat ook zien.

Het experiment Klimaatbuffer Feugelpôlle is ontstaan uit een samenwerking van Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân, Ministerie van I&M, Rijkswaterstaat, gemeente Ameland, Programma Rijke Waddenzee, Waddenvereniging en Vogelwacht Hollum-Ballum. Het experiment voorziet in versterking van de waterkering met behoud van natuurwaarden en bevordering van recreatie.

>>> bekijk hier de winnende foto's

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *