Extra raadsvergadering om Waddenveren

BALLUM – De gemeenteraad van Ameland had er een extra raadsvergadering tijdens het reces voor over om over het concept-Programma van Eisen Waddenveren te praten. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat legde het concept na vier jaar voorbereiding voor. Het college van Ameland had wel enkele opmerkingen maar die gingen Algemeen Belang Ameland (ABA) lang niet ver genoeg. Het was die fractie die belang hechtte aan openbare bespreking van de aanbesteding waddenveren en zo kwam er een vergadering tijdens het reces. Het onderwerp was belangrijk genoeg voor de andere fracties om in vakantietijd toch aan te schuiven aan de vergadertafel. Alleen Anneke Touwen (CDA) was er niet.

ABA fractielid Piet IJnsen wil de concessies per eiland regelen. IJnsen wil niet meebetalen voor de veer naar Schiermonnikoog. Het Rijk kiest juist voor één concessie voor Ameland en Schiermonnikoog samen, die concessie Oost wordt genoemd. Terschelling en Vlieland gaan samen op in concessie West. Texel is in dit verband een verhaal apart. ABA vindt ook de termijn van de concessie te lang. Het Rijk stelt voor een afspraak te maken voor 15 jaar. IJnsen ziet liever 5 jaar.

Wethouder Will Bakema legt uit dat het niet de gemeente maar de Minister is die besluit. “Wij kunnen alleen maar proberen om de veerverbinding met een solide maatschappij te behouden.” De solide maatschappij zit in de persoon van directeur van Wagenborg passagiersdiensten Ger van Langen op de publieke tribune. Bakema benadrukt dat het de Minister is die de concessies heeft verdeeld in Oost en West. Hij hecht aan overleg met de wethouder van Schiermonnikoog om er voor beide eilanden een zo goed mogelijke afspraak uit te slepen. “We moeten niet ten prooi vallen aan allerlei figuren die het eiland schaden. Niemand zit hier te wachten op maatschappijen die de krenten uit de pap pikken." Ook burgemeester Albert de Hoop waarschuwt voor een ‘ieder voor zich’ opstelling. “We moeten het stabiel regelen voor dit gebied. Binnen de samenwerkende eilanden heerst solidariteit.” De Hoop was dan ook niet blij met de opmerking van IJnsen.

Bij de voorbereiding van het Programma van Eisen zijn de Waddeneilanden op afstand gezet. Ze mogen opmerkingen maken maar zijn geen partij in de overeenkomst. IJnsen: “Als de reder zich houdt aan het programma van eisen, dan hebben we niets meer in te brengen!” Op dit punt zijn ABA en het college het met elkaar eens.

Aan het eind van de vergadering hebben alle fracties spreekwoordelijk nog een keer over de reactie van het college aan de Minister geplast. Enkele van hun opmerkingen worden meegenomen en andere niet.

 

© Persbureau Ameland  2010,  op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *