Expeditie Rif ter nagedachtenis aan MSC Zoe ramp

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen, Groningen Schoon Dankzij Mij, WadOp en Maria Koijck trekken gezamenlijk naar het Rif voor een bijzondere expeditie.

Op 2 januari 2020 is het een jaar geleden dat het schip MSC Zoe meer dan 340 containers verloor boven de Nederlandse Waddeneilanden. Om aandacht te vragen voor het feit dat de effecten tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn zal er die dag een speciale tocht naar het Rif worden gehouden. Verschillende partijen bieden deze dag aan hun vrijwilligers aan, die een jaar geleden direct klaar stonden het boven gedreven afval op te ruimen.

De ecologische ramp die de overboord geslagen containers van de MSC Zoe heeft veroorzaakt in de Waddenzee dreunt tot op de dag van vandaag door. Op 2 januari 2020 is het precies een jaar geleden dat deze ramp begon. Het zilveren randje van de ramp waren de vrijwilligers die vanaf de eerste dag klaar stonden om op te ruimen. Daarom gaan Maria Koijck, WadOp, Zeehondencentrum Pieterburen en Groningen Schoon Dankzij Mij samen met een groep van deze vrijwilligers de zandbank het Rif op de ochtend van 2 januari 2020 op om stil te staan bij de ramp en om eventueel opnieuw aangespoeld afval op te ruimen.

In de middag zal de groep naar het Zeehondencentrum Pieterburen gaan. Hier wordt een presentatie gehouden en het eventueel gevonden afval toegevoegd aan de alsmaar groeiende tentoonstelling over de ramp met de MSC Zoe. Natuurlijk is ook Zoe de Ponie aanwezig, het door kunstenares Maria Koijck gemaakte trojaans paard tegen zinloos plastic geweld. Ook een tweede kunstwerk van Maria zal dan te zien zijn.

De tocht wordt aangeboden door WadOp en door Groningen Schoon Dankzij Mij van Stadsbeheer Gemeente Groningen met de MilieuStewards. Dit initiatief heeft ook tijdens de opruimacties nauw samengewerkt met het Zeehondencentrum.

Bron: Zeehondencentrum Pietereburen

lees hier meer over Het Rif

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *