Er wordt gewerkt aan Ameland

NES – Op Ameland wordt gewerkt en hier en daar kun je zelfs spreken van overhoop gehaald, maar wat er uit tevoorschijn komt is een eiland met glasvezel, veilige dijk, voldoende zand voor de kustverdediging en een opgeknapte veerdam. De eilanders en de gasten zullen er hinder van ondervinden, niet alle wegen zullen altijd toegankelijk zijn en er is zwaar verkeer te verwachten, maar in 2018 zal het eiland er dan pico bello bij liggen. De glasvezelkabels zijn er voor de zomer in gelegd, de zandsuppletie op de noordwest kant van het eiland was eind juli klaar. De werkzaamheden aan de dijk zijn begonnen en de voorbereidingen voor de veerdam klus zijn in volle gang.

Wetterskip Fryslân, die verantwoordelijk is voor de aanpak van de waddendijk, en Rijkswaterstaat, doende met de veerdam, hebben borden en spandoeken bij hun projecten geplaatst zodat iedereen kan zien wat er gaande is.

Wetterskip en Waterstaat laten weinig aan het toeval over en informeren het publiek op verschillende manieren. De dijkbouwers houden zelfs rekening met de lancering van de paardenreddingboot. Op het Suudwest is een losvoorziening met veel bedrijvigheid en de weg aan de buitenkant van de dijk is deels afgesloten. Voor fietsers is dat jammer, maar het is voor hun eigen veiligheid dat er even niet gefietst kan worden. Er blijft nog genoeg moois te zien, zoals vanaf het speciaal aangelegde waddenbalkon, een uitzichtplateau met verrekijker, van waaraf niet alleen de werkzaamheden aan de dijk maar ook het wad prachtig is te zien. Het waddenbalkon is verplaatsbaar en zal met de werkzaamheden aan de dijk meeverhuizen. Momenteel staat het aan het einde van de Pietje Miedeweg bij Hollum. Om de verrekijker te gebruiken hoef je er geen muntje in te gooien: het is gratis. Het is een cadeautje van de uitvoerders van de klus aan de dijk: Jansma Drachten en Van den Herik Sliedrecht. Het werk, het grootste dijkversterkingsproject dat Wetterskip Fryslân tot nu toe onder handen heeft gehad, mag worden bekeken.

Onder aan de dijk bij de veerdam van Nes staat een informatiecentrum dat gratis is te bezoeken. Daar is informatie te vinden over het dijkversterkingsproject.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *