Eilandvijfdaagse

JOURE – De Eilandvijfdaagse brengt 400 wandelaars op de been. Negen grote zeilschepen zetten de wandelaars op het strand af. In de week van 15 t/m 19 augustus is het weer zo ver, de Eilandvijfdaagse Strandeditie gaat dan voor de tweede keer van start. Dit jaar nieuw is de Haveneditie waarbij de deelnemers vanuit de haven een ronde van zo’n 30 km over elk eiland lopen. Deze editie is van 21 t/m 26 augustus.

Twee jaar geleden rees de vraag of er niet iets te doen was aan het feit dat wel de Zeeuwse en Hollandse kusten georganiseerd bewandeld konden worden, maar niet de Eilanden. Uiteraard is het altijd wel op eigen gelegenheid te doen, maar het vergt nogal wat geregel met veerboten. Op Terschelling ligt de haven bijvoorbeeld aan de Zuidwestkant van het eiland, prima om te starten, maar aan de andere punt van het eiland is eigenlijk geen mogelijkheid om weer terug te komen. Geen probleem, maar een uitdaging, bedacht de initiatiefnemer, Eric Lansu van de stichting Wandelsport Friesland. Er werd een rederij gevonden die het wel zag zitten om met een zeilklipper de eilanden af te gaan. Daarmee worden de wandelaars op de punten afgezet en worden na een forse wandeling van zo’n 30km aan de andere kant weer opgepikt. Dit idee sloeg bij de wandelaars zo aan dat dat ene schip er al gauw twee werden en uiteindelijk is de reis gevaren met zes zeilschepen en 140 deelnemers.

De deelnemers eten en slapen aan boord en helpen zelf mee met de dagelijkse werkzaamheden.

Wegens het succes van het afgelopen jaar zijn er dit jaar drie schepen en een editie bijgekomen. Naast de tocht over de Noordzeestranden, de Strandeditie, ook de Haveneditie waarbij je vanuit de haven een rondje eiland wandelt. Er zijn routes van gemiddeld 30 km uitgezet, die alle facetten van de eilanden langsgaan. Van dorpje tot strand, van bos tot weiland, van koe tot zeehond, we komen het allemaal tegen. Voor mensen die op de eilanden op vakantie zijn, is er een mogelijkheid om de Haveneditie een enkele dag mee te lopen. Vooropgave via www.eilandvijfdaagse.nlis hierbij wel gewenst!

Voor volgend jaar zijn er plannen om die wandelrondjes ook voor recreatieve fietsers uit te gaan zetten. Een unieke kans om alle Waddeneilanden eens goed te bekijken!

De Eilandvijfdaagse is een initiatief van Wandelsport Friesland. Deze KNBLO-NL aangesloten stichting geeft voorlichting over alle wandel- en fietsactiviteiten in Friesland en omgeving. Deze weken staan er tot wel 125 activiteiten in onze agenda en zijn er permanent honderden wandelroutes op te vragen. Daarnaast organiseert de stichting workshops en spraakmakende wandelevenementen, zoals de Eilandvijfdaagse en komend jaar bijvoorbeeld een wandel/kampeertocht van Lauwersmeer tot Zuiderzee, via de Wouden. Wij kunnen hier altijd hulp bij gebruiken!

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *