Eerste zeekooloogst Texel

DEN BURG – Texel presenteert de eerste Waddengoud gecertificeerde Texelse zeekooloogst van dit jaar. Vooralsnog is er vooral vraag naar deze exclusieve zeegroente bij de betere horeca. Via het handelsbedrijf Texel Saline in Den Burg op Texel hebben Texelse zeekooltelers zich verenigd om aan deze vraag te kunnen voldoen.

In de nabije toekomst zal circa 125.000 hectare grond in Nederland verzilten door de klimaatverandering. Traditionele zoetwaterminnende gewassen hebben op deze grond geen toekomst meer. Het zouttolerante gewas zeekool  –  in de natuur veel te vinden op de kwelders en langs de dijken – is het eerste zilte gewas waar Zilt Proefbedrijf Texel in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam is mee gaan experimenteren. Dit om uiteindelijk een oplossing te bieden voor al die boeren die straks op verzilte grond leven. “Zilte gewassen telen op land is een onontgonnen terrein. Daarom is er nog veel onderzoek nodig om de techniek hiervoor verder te ontwikkelen. Wij van Texel Saline proberen de bekendheid van zeekool en de verkoop op gang te krijgen. Dat is bijna net zo belangrijk als de teelt, want zonder vraag is het project al bij voorbaat ten dode opgeschreven”, aldus Edwin van Straaten, bedrijfsleider van Texel Saline. Texel Saline is ook betrokken bij de vermarkting van de zilte aardappel, waarmee afgelopen zomer succesvolle proeven mee zijn gedaan.

Zeekool is meer dan voedsel alleen. Naast de maatschappelijke functie die het vertolkt, kan het ook van enorme waarde zijn voor de regionale economie.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *