Eerste XTERRA Netherlands op Ameland

NES – Er komen veel buitenlandse cross-triatleten naar Ameland voor de XTERRA Netherlands op 14 en 15 september. Na een afwezigheid van vijftien jaar keert XTERRA terug in Nederland. Het wereldwijde crosstriathlon-circuit strijkt volgende week neer op Ameland. Daar wordt de 18e editie van de Cross Triathlon Ameland gehouden, de triatlon die voorheen Tri-Ambla heette. Op zaterdag is de wedstrijd voor pro-elite atleten en amateur age group atleten op de lange afstand (1500-37-10) en voor de sporters die kiezen voor de korte afstand (sprint). Op zondag is de wedstrijd voor de junioren 8 t/m 15 jaar onder de naam XTERRA Netherlands Junior.  

XTERRA Netherlands is de laatste wedstrijd van de XTERRA European Tour en tevens de finalewedstrijd van de Benelux Challenge. Genoeg mogelijkheden voor atleten om te strijden voor deelname aan het WK op Mauï in oktober.

Ongeveer 1050 deelnemers hebben zich ingeschreven voor het evenement. Ongeveer een vijfde van de atleten komt uit het buitenland en dat is uniek te noemen. Deelnemers uit 18 landen en 20 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. Zelfs tijdens het EK op Ameland in 2008 waren er niet zoveel nationaliteiten op het eiland. 

De groep elite-atleten die strijden om de eer en de mooie prijzenpot bestaat uit een select maar sterk gezelschap met winnaars van verschillende XTERRA-wedstrijden. Voor een groot deel vertegenwoordigd in de top 20 van het huidige tourklassement. Zo staan op de startlijst Rui Dolores (POR), Francois Carloni (FRA), Peter Lehman (GER), Filippo Rinaldi (IT), Yaray Luxem (BEL) tevens winnaar in Belgie en Luxemburg, Geert Laurryssen (BEL), Doug Hall (GBR) en Tomas Kubek (SVK). Voor Nederland starten bij de elite-groep o.a. Joep Staps (Tilburg), Martijn Dekker (Hemiksem-België), Patrick Dekkers (Nuland) en Jorik van Egdom (Veenendaal). Staps, Dekker en Van Egdom zijn voormalige winnaars op Ameland en hebben het grote voordeel dat ze de speciale cross omstandigheden op het eiland goed kennen. Bijzonder is dat Jorik van Egdom in 2020 zijn zinnen heeft gezet op zowel deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo als aan deelname aan het WK XTERRA in oktober van dat jaar op Mauï. Bij de dames staan de nummer 1 en 4 van het huidige Europese XTERRA-klassement, Helena Erbenova (CZE) en Anna Tomica (POL), aan de start. Concurrentie zal komen van Nicole Walters (GBR) Kate Bramley (AUS) en Linda van Vliet (Nijmegen). 

Vlak na de elite-groep starten circa. 420 zogenaamde age group atleten die in hun leeftijdscategorie strijden om de hoogste eer, maar ook om een ticket voor deelname aan het WK. 

Het eiland Ameland is het prachtige decor van een avontuurlijk gevecht met de eilander elementen tijdens XTERRA Netherlands. De cross omstandigheden zijn voor veel buitenlandse atleten totaal anders dan dat ze gewend zijn in het XTERRA-circuit. De wind, het weer en de invloed op de ondergrond van met name het strand geven elk jaar weer onvoorspelbare omstandigheden voor de race in september. Zwemmen in de vaak onstuimige Waddenzee, mountainbiken door bos, duinen en over het verraderlijke strand en een afsluitende crossloop met veel natuurlijke hindernissen en de onvergetelijke finish op het XTERRA-podium maken deze race uniek. 

Programma 

Zaterdag 14 September 

XTERRA Netherlands

  • 09:30 Start XTERRA Netherlands SPRINT & SPRINT RELAY 0,5 – 17 – 5 (zwemmen – mountainbiken – crossloop)
  • 11:25 Start XTERRA Netherlands FULL PRO-Elite 1,5 – 37 – 10 
  • 11:27 Start XTERRA Netherlands FULL Age groups Men 1,5 – 37 – 10 
  • 11:29 Start XTERRA Netherlands FULL Age groups Women & Relay 1,5 – 37 – 10 

Zondag 15 september 

XTERRA Netherlands Junior

  • 10:00 Start XTERRA NL Junior XS (8+ en 10+) Buren 75 m – 5 – 1,25 
  • 10:40 Start XTERRA NL Junior S (12+ en 14+) Haven 125 m – 10 – 2,5 

Tri-Ambla

De crosstriathlon wordt sinds 2002 jaarlijks georganiseerd op Ameland, tot vorig jaar onder de naam Tri-Ambla, genoemd naar de historische Ambla voor het eiland Ameland. Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe zeven keer de NK-status en één keer de EK-status heeft gehad. Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van XTERRA Netherlands is in handen van Sporteiland en drijft voor het overgrote deel op vrijwilligers. Daarnaast geniet het evenement de ondersteuning van belangrijke partners: Provincie, Gemeente, VVV, Wagenborg Passagiersdiensten en op de financiële ondersteuning van (lokale) sponsoren. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *