Eerste witte grijze pup in Pieterburen

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste grijze zeehondenpup van dit winterseizoen opgevangen. Het dier kroop gisteravond laat over een weg in Den Helder. Ze is Hali genoemd, naar de wetenschappelijke naam van haar soort, de grijze zeehond: Halichoerus grypus. De pup bleek de dagen daarvoor al op Texel in observatie te zijn geweest door de zeehondenwachters van Ecomare. De centra roepen – nogmaals – op om de komende weken rust en ruimte te geven aan zeehondenmoeders en hun pups. 

Gisteravond rond 19:00 uur kwam bij het Zeehondencentrum een melding binnen. De pup was over de dijk gekropen en op de rijweg terechtgekomen. Eenmaal ter plaatse bleek dat het ging om een al gemarkeerde zeehondenpup. De zeehondenwachters van Ecomare hadden de pup al een aantal dagen geobserveerd op Texel. Na navraag bleek de pup inmiddels gewicht te hebben verloren en dat, in combinatie met de locatie, maakte dat de kleine zeehond werd opgevangen. De pup is een vrouwtje van minstens 10 dagen oud en weegt nog maar net 15 kilo. Dit is een paar kilo lichter dan wat een pup van haar leeftijd had moeten zijn.

Kortgeleden deed het Zeehondencentrum al de oproep extra alert te zijn rondom zeehonden in deze periode van het jaar. Grijze zeehonden krijgen nu hun pups en moeders hebben maar 2,5 week tijd hun pups te voeden. In die korte periode groeien de jonkies enorm snel, van 10 kilo bij geboorte naar soms wel 50 kilo als de moeder ze verlaat. Daarom is het essentieel dat zeehondenmoeders en -pups de rust en ruimte krijgen die ze dit jaar nodig hebben.

Pupseizoen in volle gang 

Is er twijfel over de toestand van een zeehond, dan kan er altijd gebeld worden met 144. Zij zullen dan doorverbinden met het centrum dat in dat gebied actief is. De centra sturen dan zeehondenwachters op de melding af om te beoordelen wat er aan de hand is en rust te creëren om de zeehonden heen. Zeehondenwachters zijn actief sinds het in 2020 getekende Zeehondenakkoord. De bedoeling van het akkoord is om zo veel mogelijk problemen voor zeehonden te voorkomen en daarmee het aantal dat in de opvang terecht komt te verlagen. 

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *