Eerste officiële vorst in De Bilt een feit

DE BILT – In De Bilt is de temperatuur om 6.20 uur gedaald tot -0,1 graad en daarmee is de eerste officiële vorstdag van deze herfst een feit. In Lelystad was het nog kouder met -2,6 graden. Aan de grond koelde het nog verder af met in Heino -6,2 graden, dat is matige vorst. Op (fiets)bruggen en viaducten kan het lokaal glad zijn door rijp. De eerste vorst van het najaar komt in De Bilt iets vroeger dan gebruikelijk. 

De laatste keer dat het op het hoofdstation vroor is een flinke tijd geleden, namelijk 14 april. Gemiddeld in de afgelopen dertig jaar viel de eerste vorstdag na de zomer in De Bilt op 4 november. Meestal gebeurt dit dus begin november, maar het kan ook veel vroeger vriezen. Zo kwam het in 1971 op 16 september al tot vorst in De Bilt. Ook vorig jaar was er vroeg bij met op 30 september de eerste vorst. In het jaar 2000 moest tot 17 december worden gewacht. 

Eerste lokale vorst

Eergisteren had weerstation Eelde (Drenthe) de primeur om als eerste KNMI-weerstation in deze herfst vorst te noteren. Later noteerde weerstation Twente -0,5 graden en aan de grond werd het -3,1 graden. Ook gisternacht kwam het tot vorst, in Eelde werd het toen zelfs -1,7 graden. Normaal valt de eerste lokale vorst bijna twee weken eerder dan de eerste officiële vorst. Bij officiële vorst moet de temperatuur op het hoofdstation in De Bilt dalen tot onder 0,0 graden. Bij lokale vorst moet het op één van de 35 KNMI-stations vriezen die verspreid over het land staan opgesteld. 

Nog één koude nacht

Ook komende nacht daalt de temperatuur nog één keer tot onder het vriespunt. Het koudst wordt het in het oosten en noordoosten. Vanuit het westen nadert een weersverandering en de bewolking daarvan trekt in de loop van de nacht langzaam vanuit het zuidwesten het land op. Daar vooruit koelt het dus nog even flink af.

Morgen, vrijdag, wordt het waterkoud. De bewolking neemt steeds verder toe en de zuidenwind trekt aan. De maximumtemperatuur valt pas in de avond en komt uit tussen 10 en 13 graden. Voor het gevoel is het morgen kouder. Vanuit het zuidwesten gaat het regenen. In de avond stroomt zachtere lucht het land binnen. Morgen wordt het 15 of 16 graden maximaal, maar zondag weer frisser. Verder is het weekend wisselvallig met geregeld regen en weinig ruimte voor de zon.

Ameland

Op Ameland was er ook vorst te bespeuren: het gras was berijpt.

Bron: Jordi Huirne, weer.nl en eigen redactie

⇒ lees hier meer over de winter

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *